szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hivatásos fotósok is szívesen tesztelik az iPhone 11 Pro Max kameráját. Az Apple idei csúcstelefonját most egy igen drága Leica eszközzel hasonlították össze, de nem úgy, ahogy elsőre gondolná.

Ma már számos olyan YouTube-videót találni, amelyben a szeptemberben bemutatott iPhone 11 Pro Maxszot tesztelik. Az ilyen felvételek többsége a mobil fotós képességeit igyekszik bemutatni, de általában ugyanazokat a kérdéseket körüljárva. Egy hivatásos fotós és youtuber, Sawyer Hartman is készített ilyet, ő azonban csavart egyet dolgon, az értékelést pedig a modelljeire bízta.

A fotós nem árult zsákbamacskát, a Leica több mint 2 millió forintba kerülő gépét, az M10-P-t küldte csatába a legjobb (és legdrágább) iPhone ellen. A verseny úgy zajlott, hogy előbb mindkét eszközzel fotózott, majd a munka során készült képeket egyszerűen egymás mellé rakta. A modelleknek ezek után kellett választ adniuk, szerintük melyik fotó az iPhone és melyik a méregdrága Leica érdeme.

Bár a végeredmény szinte borítékolható (néhány képnél ordít a különbség), a videó több szempontból is tanulságos. Egyrészt érdekes látni, ahogy a megkérdezettek rácsodálkoznak a telefonos képek minőségére, vagy amikor reflexből a kamerát mondják, miközben a fotót, amit néznek, valójában a Pro Maxszel készítették. Azt mondjuk nem tudni, mennyire tekinthetők pártatlannak az értékelők, és az sem igazán sportszerű, hogy feltöltött, vagyis előre legyártott videóról van szó.

A videó összességében nem mutat újat, inkább csak ráerősít arra a megállapításra, amely az egyre jobb kamerájú okostelefonok óta gyakorlatilag a mindennapjaink része: a mobilfotózás mára egész más kategóriát képvisel. Érdekes lesz látni, hogy az elkövetkező években mindez hova fut majd ki, hiszen a technológia közben is folyamatosan alakul, változik – és persze okosodik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák