szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az afrikai Eritrea lakosai csak a helyi döntéshozók jóváhagyásával kaphatnak SIM-kártyát – amin nincs mobilinternet.

Eritreáról viszonylag keveset hallani a híradásokban, annyit viszont nagyjából bárki el tudna mondani az országról, hogy Afrikában található. Az állam 1993-ban jött létre, amikor elszakadtak Etiópiától, ám a függetlenedés nem azt hozta el, amiben a legtöbben valószínűleg reménykedtek. A 3,5 millió lakosú országot azóta Isaias Afewerki elnök irányítja, amely nemcsak Afrika, de a világ egyik legszegényebb országa is egyben. Ráadásul Észak-Korea mellett a legelzártabb is egyben.

A BBC-nek viszont sikerült egy riportot készíteni az országról, és arról, hogyan néz ki ott az élet 2019-ben.

A lap számos megdöbbentő tény mellett megemlíti például, hogy az országban olyan értéke van a SIM-kártyának, mint az aranynak. Persze nem anyagi értelemben véve: csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy legyen nekik.

©

Ahhoz, hogy valaki kapjon egyet, a helyi önkormányzathoz kell fordulni, de még ha meg is kapja az illető, akkor sem tudja például internetezésre használni. Az egyetlen távközlési szolgáltató az állami EriTel, ami azonban nagyon rossz minőségű, a működését pedig a kormányzat szorosan ellenőrzi.

Internetezni ezért csak wifin keresztül lehet, ám az is rendkívül lassú és nehézkes. A Nemzetközi Távközlési Egyesület szerint az ország lakosságának csupán 1 százaléka éri el a világhálót.

Hasonlóan problémás az is, ha valaki pénzt szeretne felvenni a bankszámlájáról. A kormány ugyanis havonta 5000 nakfa, vagyis mintegy 98 ezer forint felvételét engedélyezi. Egy helyi férfi azt mesélte a BBC-nek, hogy amikor egy 1986-os Toyota Corollát akart venni, akkor 11 hónapon át vett ki havi 5000 nakfáta számlájáról, majd azt készpénzbe adta oda az eladónak, mellé pedig 55 000 nakfát elutalt. Mivel a bankból csak nagyon kevés készpénzt lehet kivenni, az ilyen helyzetekben mindenki a készpénzt kedveli jobban.

©

A korlátozás alól egyedüli kivételt képez, ha valaki házasságot akar kötni. Ebben az esetben az önkormányzatot kell kérni, hogy írjon egy levelet a banknak a több mint 5000 nakfa kifizetésére.

A beszámolóból kiderül, ATM egyáltalán nincs az országban.

Hasonló érdekességekért, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!