szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google globálisan több mint 12 ezer felhasználót figyelmeztetett az év harmadik negyedévében, hogy kormányzati támogatású hackelési kísérletek történtek fiókjuk ellen.

A Google veszélyelemző csapata (Threat Analysis Group, TAG) a napokban tette közzé jelentését azzal kapcsolatban, hogy kormányzati hátterű hackerek próbáltak hozzáférni több ezer felhasználó Google-fiókjához. Elsősorban (90 százalékban) hitelesítő adathalász e-mailekkel támadtak, megpróbálva rávenni a kiszemelteket, hogy adják ki az adataikat. A Google egy példát is említ, egy biztonsági figyelmeztetés jön a „Goolge”-től, aminek a lényege, hogy a felhasználó egy linkre kattintva adja meg jelszavát.

[10 internetezőből 9 embert megfigyel a kormány, egyre többen félnek és telepítenek VPN alkalmazást]

A Google TAG mintegy 50 ország 270, kormányok által támogatott hackercsoportjait követi, akik elsősorban újságírókat, aktivistákat támadnak, vagy – emelte ki a The Hacker News – összehangolt dezinformációkat terjesztenek. A Google 2019 júliusa és szeptembere között küldött figyelmeztetéseinek száma nagyjából 10 százalékkal tér el az előző év hasonló időszakában tapasztaltaktól.

Kormányzati hátterű adathalász kísérletek 2019 Q3
©

Mint említettük, elsősorban aktivistákat, újságírókat, politikai döntéshozókat támadnak a hackerek, de olykor „civilek” is áldozatul eshetnek, és ők is kaphatnak figyelmeztetést a keresőóriástól. Megijedni nem kell, viszont érdemes további lépéseket tenniük fiókjuk védelme érdekében (ide tartozik az alkalmazások és szoftverek napra készen tartása vagy a kétlépcsős hitelesítés engedélyezése). A magas kockázatú felhasználókat viszont arra ösztönzi a Google, hogy jelentkezzenek az Advanced Protection Programba (APP), ami hardveres biztonsági kulcsokat használ, és a lehető legerősebb védelmet kínálja az adathalászattal és a fiókfeltörésekkel szemben.

Bár kormányzati hátterű adathalász támadásokkal kapcsolatos figyelmeztetéseket 149 országban küldtek a felhasználóknak, a leginkább érintett országok az Egyesült Államok, Pakisztán, Dél-Korea és Vietnám.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
525 lóerős motort kapott a kecskeméti Mercedes A-osztály

525 lóerős motort kapott a kecskeméti Mercedes A-osztály

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén