szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A VPN (virtuális magánhálózat) használatával elérhető, hogy ne legyen követhető egy számítógép vagy telefon. Ráadásul a VPN programok segítségével még a letiltott weboldalakat is meg lehet nézni. Az elmúlt évben igencsak népszerűekké váltak az ezzel kapcsolatos alkalmazások.

Nemrég számoltunk be arról, hogy az amerikai Freedom House szervezet szerint a világ internetező felhasználóinak 89 százalékát figyelik meg valamilyen módon a kormányok. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy 2018. október és 2019. szeptember között több mint 480 millió mobil VPN alkalmazást töltöttek le a Google Play Store-ból és az App Store-ból, 54 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – derül ki a Global Mobile VPN Report 2019 című jelentésből.

A virtuális magánhálózat (Virtual Private Network, VPN) használata megvédi a felhasználót a kíváncsi szemektől, és még a földrajzi helyhez kapcsolódó blokkolások is kijátszhatók vele. Az igazi nagy előnye azonban mégiscsak az, hogy nem lehet visszakövetni, kihez kapcsolódik a böngészés. (Ide kattintva ön is letölthet egy ingyenes VPN-bővítményt a Chrome böngészőhöz.)

A legnagyobb növekedés az Ázsia és csendes-óceáni térségben (ACAP) tapasztalható, ezt a régiót súlyos politikai és társadalmi zavargások jellemzik. Innen 188 millió VPN-appot töltöttek le, ami több mint a duplája az előző évinek. Országokra bontva Indonéziában töltötték le a legtöbb ilyen alkalmazást, 111 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Indonéziát az Egyesült Államok követi, ahol bár stabil a politikai környezet, igen sokan neteznek. A legnagyobb növekedést a letöltött appok számában India produkálta (405 százalék), majd Jordánia (387 százalék), Kazahsztán (210 százalék), Algéria (205 százalék) és Vietnám (140 százalék) következik. Ezekben az országokban is vannak politikai zavargások, illetve a kormányok szívesen blokkolnak bizonyos weboldalakat, és internetes megfigyelési programokat is bevezetnek.

©

A 480 millió letöltött alkalmazás 84,3 százaléka ingyenes volt. A top 3 legnépszerűbb app: TurboVPN (51,3 millió letöltés), a Hotspot Shield (42,8 millió letöltés) és a Betternet (29,9 millió letöltés). Mindhárom appnak van androidos és iOS-es változata is.

A VPN alkalmazások letöltésének óriási száma (amibe Kína még nincs benne, miután onnan nem tudtak adatokat szerezni) arra utal – jegyezte meg a felmérést készítő Top10VPN kutatási vezetője –, hogy az emberek a saját kezükbe vették az internetes szabadság visszaszerzését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Radar360: Több a koronavírusos halott nálunk, mint Kínában

Radar360: Több a koronavírusos halott nálunk, mint Kínában