szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tucatnyian fertőződtek meg a napokban egy rejtélyes légzőszervi megbetegedés miatt a Kína középső részén fekvő Vuhanban. Eddig nem igazán tudták mi okozza, csak azt, hogy egy halpiacról indulhatott el.

Újfajta koronavírus okozta a tüdőgyulladással járó járványt a közép-kínai Vuhanban – írja az MTI a CCTV kínai állami televízióra hivatkozva. A tudósítás szerint orvosszakértők az egyik betegtől vett mintából nyerték ki a vírus genetikai szekvenálásának adatait, s ennek segítségével további 15 páciensnél azonosították ugyanazt a vírust.

A kínai Vuhan városában néhány nap alatt többtucatnyian kerültek kórházba, miután sokan valamilyen légzőszervi megbetegedésre panaszkodtak. A páciensek közül többen az elővárosban lévő halpiacon dolgoztak. Az egészségügyi hatóságok eleinte azt gyanították, hogy a súlyos akut emberi légzőszervi megbetegedéseket okozó vírus, a SARS tért vissza.

Időközben a WHO is tájékoztatást adott ki a rejtélyes betegségről. Szerintük egy koronavírus felelős a tüdőgyulladásos járványért.

A koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak, és cseppfertőzéssel terjedhetnek. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok még vasárnap leszögezték: a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó.

A tévériport szerint a szakértők következő lépésben a vírus viselkedését és az általa okozott klinikai tüneteket vizsgálják majd.

A vuhani egészségügyi hatóságok vasárnapig összesen 59 fertőzöttről számoltak be, de Hongkongban és Dél-Koreában is jelentkeztek a fertőzésre utaló tünetek olyan embereknél, akik a közelmúltban Vuhanban jártak.

A tüdőgyulladással járó járvány komoly aggodalmat váltott ki Kínában és Hongkongban, ahol 2002 és 2003 között a SARS-járvány következtében több mint 700 ember veszítette életét.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!