szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt egy évben több kritika is érte a kínai ByteDance által üzemeltetett TikTok nevű szolgáltatást azért, mert nem tűnik eléggé biztonságosnak. Most a szabályrendszer átdolgozásával igyekszik ezen változtatni a vállalat.

Nemrég kiderült például, hogy az Iszlám Állam is nagy erőkkel képviselteti magát a TikTokon, Indiában pedig azért tiltották be, mert pornót terjesztettek rajta a felhasználók. Mindez oda vezetett, hogy a TikTok az év elején egy igen komoly frissítést hajtott végre a felhasználási feltételein. Az új szabályozástól azt remélik, korhatártól függetlenül mindenki számára barátságosabb hely lesz a platform.

Az egyik változás, hogy míg a TikTok korábban csak a kiskorúakról készült szexuális tartalmú anyagok közzétételét tiltotta meg a felhasználók számára, most már azokat is, amelyekben valamilyen más bűncselekmény látható. Ennek értelmében tilos lesz olyan videókat feltölteni, amelyekben a gyerek(ek)

  • alkoholos italt,
  • kábítószert vagy
  • dohányterméket

fogyaszt(anak) vagy birtokol(nak). A Wired szerint ezzel búcsút is lehet mondani azoknak a videóknak, amelyekben a gyerekek például a Juul nevű cég elektromos cigarettájával láthatók. Emellett annak sem ad teret a ByteDance, hogy a platformon fegyverek vagy azok összeszereléséhez készült útmutató videók jelenjenek meg.

A felhasználói feltételekben most már a gyűlöletbeszédről is külön szó esik. Ennek értelmében a jövőben nem tűrik meg a platformon a faji és vallási megkülönböztetést, de a nemzeti hovatartozással vagy a betegségekkel kapcsolatos támadásoktól is igyekeznek majd mindenkit megvédeni.

Ez utóbbi kijelentés egyébként annak fényében érdekes, hogy a cég épp december elején tiltott le egy fiatal lányt azután, hogy a kínai átnevelőtáborokról beszélt. Aztán pedig egy igen átlátszó indokkal függesztették fel a büntetését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!