szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai Vuhan városából indult új vírussal megfertőzödtek száma is látható azon a térképen, amely (nagyjából) valós időben követi a kórokozó terjedését.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Térkép készült az új koronavírus terjedéséről, amely majdnem valós időben mutatja, hova jutott már el és hány embert fertőzött meg a Vuhan városából indult kórokozó. Az ide kattintva elérhető térképen országokra lebontva látható a fertőzöttség helyzete, és az is, hol és hányan kapták el a betegséget. A térkép az elhunytak számát is nyomon követi. A Johns Hopkins Egyetem által készített térkép hivatalos adatokból táplálkozik, melyek forrása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai járványügyi központ (CDC).

A térképen feltüntetett adatok hivatalosak, valamennyi a WHO és az amerikai járványügyi (CDC) központtól származik.

A koronavírus inkubációs periódusa (vagyis a kialakulási ideje) 10-14 nap. A betegek ez alatt másoknak is átadhatják a betegséget, mielőtt olyan tüneteket mutatnának, amelyek orvosi kezelést igényelnek. Koronavírusos esetek mostanra a világ számos országában megjelentek, köztük Ausztráliában, Európában és az Egyesült Államokban is. A legtöbb esetet Kínából jelentették.

[A mesterséges intelligencia napokkal előbb tudta, hogy globális járvány lesz a koronavírusból]

Eközben a WHO fontos közleményt adott ki arról, milyen alapvető szabályok betartásával lehet minimálisra csökkenteni annak esélyét, hogy a koronavírus megfertőzze a szervezetet.

Arról, hogy a koronavírust komolyan kell venni, de megfelelő megelőző intézkedésekkel meg lehet állítani a terjedését, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán a hvg.hu-nak:

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Annak is jár az uniós védettségi igazolvány, akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak

Annak is jár az uniós védettségi igazolvány, akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak