szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbfejlesztették a Facebook 3D-s hatást keltő algoritmusát, így már az egyszerű fényképeket is képes átkonvertálni a rendszer.

Hosszú ideig kísérletezett a Facebook azzal, hogy a 3D-s tartalmakat valahogy a közösségi oldalba integrálják. Először éppen két évvel ezelőtt jelentek meg az első ilyen tartalmak, majd bő fél évvel később az is lehetővé vált, hogy 3D-s fotókat posztoljunk.

Utóbbi funkciót eddig csak az újabb, legalább kétoptikás hátsó kamerarendszerrel szerelt okostelefonokkal lehetett használni, portré módban – így kellett elkészíteni az ide szánt fotót. A Facebook fejlesztői most azt mondják, az általuk készített mesterséges intelligencia bármilyen hagyományos 2D-s képet képes térhatásúvá alakítani, és ehhez semmiféle mobilkamerás extrára nincs szükség. Csak a Facebook új verziójára, az alkalmazás legfrissebb kiadásában ugyanis már megújult a funkció.

Működéséhez egy olyan neurális hálót készítettek, amely képes minden egyes pixel esetében megbecsülni, hogy az azon szereplő részlet milyen messze lehetett az optikától. A módszer egyébként nem új, hasonló megoldást találni a Google Pixel telefonokban is, ám a Facebook algoritmusa valamivel jobb annál: már elkészített képeket is képes átkonvertálni.

A Facebooknál azt remélik, a technológiát a videókra is át lehet majd ültetni, ami a virtuális és a kiterjesztett valóság fejlődését is elősegítheti.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy is csak a piacon elérhető okostelefonok egy része támogatja az új funkciót. A használatához legalább egy 7-es (vagy annál újabb) iPhone, középkategóriás vagy annál jobb androidos mobil kell.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook alkalmazás új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Fehéroroszországban leállították az Euronews adását

Fehéroroszországban leállították az Euronews adását

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla