szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két légitársaság, az Emirates és a Qatar Airways is megosztott egy-egy videót arról, miként takarítják a repülőgépeik fedélzetét a fokozott fertőtlenítést szükségessé tévő koronavírus-járvány idején.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Miközben a koronavírus elleni védekezés részeként a szokásosnál gyakoribb és alaposabb takarítást végeznek a tömegközlekedési eszközökön, a légitársaságok is igyekeznek mindent megtenni a járvány megfékezése érdekében. Az AIRPortal beszámolója szerint több cég is új eljárásokat léptetett életbe a repülőgépek fedélzetének takarítása és fertőtlenítése terén.

Az egyik ilyen légitársaság az Emirates, amelynek dolgozói a Dubajból induló járatokat a hatósági előírásoknál jóval szigorúbban takarítják. A tisztítószerek nemcsak elpusztítják a kórokozókat, de védőréteget is képeznek a kezelt felületen. Ha kiderül, hogy egy járaton fertőzött beteg utazott, 6-8 órán át fertőtlenítenek, kicserélik a levegőztető rendszer szűrőit, valamint az utas környékén az üléshuzatokat is.

Egy nap leforgása alatt átlagosan 248 repülőgépet takarítanak így ki: a Boeing 777-eseket 18 fős, a Boeing A380-asokat pedig 36 fős csapattal. A munkálatokról a légitársaság egy videót is készített.

Hasonló módon dolgoznak a Qatar Airwaysnél is.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint a koronavírus terjedése szempontjából a repülés az egyik legbiztonságosabb mód, a gép levegőztető rendszere ugyanis 2-3 percenként kicseréli az utastér teljes levegőjét. Arról nem is beszélve, hogy a légszűrők a baktériumok és vírusok 99,97 százalékát képesek kiszűrni.

[Mihez nem szabad hozzányúlni? Mutatjuk, milyen felületen meddig bírja a koronavírus]

Más kérdés, hogy ha olyan személy mellé kerülünk a repülőtéren, aki már fertőzött, de még nincsenek tünetei, könnyen átadhatja a vírust. Ugyanezt egy repülőgép utasai között sem nehéz elképzelni: elég, ha csak egymás után használják a fedélzeti mosdót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!