szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Wasp-76b nevű planétán elképesztően meleg van, annyira, hogy a felszínén lévő fémek is elolvadnak.

"Vaseső" hullik az égből egy távoli bolygón, a Földtől 390 fényévnyi távolságra. A Wasp-76b jelű bolygó a Halak csillagképben kering csillaga körül. Egyik oldala folyamatosan a központi csillag felé fordul, és több mint 2400 Celsius-fokos, az "éjszakai" oldalán viszont ezer Celsius-fokkal hűvösebb. Minderről a Genfi Egyetem tudósa, David Ehrenreich által vezetett nemzetközi kutatócsoport számolt be a Nature című tudományos folyóiratban.

A bolygó érdekessége, hogy a szélsőségesen nagy hőség miatt még fémek is elpárolognak a felszínéről. Az így elpárolgott vas is a légkörbe kerül, ahol felkapják azt az erős szelek, amelyeket a nappali és éjszakai oldal közötti nagy hőmérséklet-különbségek okoznak. A szelek elviszik a vasgőzt a mintegy 1500 Celsius-fokos éjszakai oldalra, ahol kondenzálódik és

esőként lehullik.

Ilyen jelenséget figyeltek meg korábban a Vénusznál is, azzal a különbséggel, hogy ott a megfagyott nehézfémvegyületek potyogtak le az égből.

A Wasp-76b-vel kapcsolatos felfedezést a kutatók az Európai Déli Obszervatóriumnak (ESO) a chilei Atacama-sivatagban lévő Nagyon Nagy Teleszkópjára (Very Large Telescope – VLT) szerelt új műszer, az Espresso (Echelle Spectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations) segítségével tették. Az adatok szerint a szürkületi zónában, amely az "estének" feleltethető meg, van vasgőz, a "reggeli" szürkületben viszont nincs. Eszerint az éjszakai oldalon hullik a "vaseső" – vélik a Genfi Egyetem tudósai.

Az Espressót a Genfi Egyetem egy nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve fejlesztette ki. Eredetileg a tudósok a Naphoz hasonló csillagok közelében kerestek exobolygókat (naprendszeren kívüli planétákat). Kiderült azonban, hogy az új eszközzel a már ismert exobolygók tulajdonságai is alaposabban meghatározhatók.

A kutatók nemrég olyan bolygót fedeztek fel, ahol a Földhöz hasonlóan eső esik, ott viszont a csapadék soha nem éri el a talajt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: #freenavalny feliratot fújt a külügyminisztérium elé Fekete-Győr, Hadházy és Szél

Videó: #freenavalny feliratot fújt a külügyminisztérium elé Fekete-Győr, Hadházy és Szél

Pert indíthat az Európai Bizottság az AstraZeneca ellen

Pert indíthat az Európai Bizottság az AstraZeneca ellen

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására