szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A K2-18b nevű exobolygó több dolog miatt is érdekes. Az egyik, hogy eső esik rajta, igaz, a csapadék soha nem éri el a földfelszínt.

A Kepler űrteleszkóppal fedeztek fel 2015-ben egy addig ismeretlen exobolygót, amit azóta is vizsgálnak a kutatók. A planétával kapcsolatban most azt sikerült megtudni, hogy a földi esőkhöz hasonló jelenség érzékelhető itt is – írt a TechQuila.

A K2-18 vörös törpe körül keringő K2-18b 124 fényévre helyezkedik el tőlünk. A tudósok szerint a lakható zónában található bolygó légkörében víz(pára) van, a felszíni hőmérséklete pedig se nem túl magas, se nem túl alacsony,

így a víz folyékony halmazállapotban maradhat meg rajta.

A kutatók abban is biztosak, hogy az exobolygón esni szokott, noha az itteni esőzés nem teljesen olyan, mint amilyennek a Földön megszoktuk. A csapadék ugyanis soha nem éri el a talajt (ennek típusa ráadásul teljesen ismeretlen), ehelyett egy ponton elpárolog, majd kezdődik minden elölről.

[Ezt olvasta már? Lett egy új holdja a Földnek]

A vízpára molekuláris jeleit egy algoritmussal fedezték fel a kutatók, mely a bolygó légkörén átszűrődő csillagfényt elemezte. A szükséges adatokat a Hubble-től kölcsönözték a tudósok, rögtön azután, hogy az exobolygót megpillantotta a Kepler.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!