szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elképesztő teljesítmény állt össze a [email protected] projekt segítségével, amelyet kimondottan a koronavírus elleni küzdelemhez hoztak létre a tudósok.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Sok százezren csatlakoztak már a [email protected] projekthez, hogy saját számítógépük teljesítményével segítsék a koronavírus vizsgálata során keletkezett (tudományos) adatok feldolgozását – írta a Tom's Hardware. A [email protected] egy különleges szoftver tartozik, amellyel az otthoni PC kapacitásával is be lehet szállni a járvány miatti kutatómunkába. A legfrissebb hírek szerint mostanra akkora hálózat állt össze, amelynek teljesítménye meghaladja

a világ hét legerősebb szuperszámítógépének erejét.

A pontos adatok szerint a koronavírus ellen küzdő hálózat 470 petaflopsnyi számítási kapacitással rendelkezik, így összességében a világ legerősebb szuperszámítógépének tartott Summitot is előzi. Ez a gép két hete szintén részt vesz a koronavírus miatti munkában, és már talált is 77 olyan lehetőséget (elsősorban gyógyszert), melyek hatékonyak lehetnek a kór kezelésében.

A [email protected] értelmét már az első hetek eredményei remekül mutatták, ugyanis ennek segítségével tudták modellezni, hogyan hatol be a koronavírus egy fehérjéje a sejtekbe. A projekt az elmúlt két hétben 400 ezer újabb követőt gyűjtött, amely legalább ennyi új számítógépet is jelent.

A hálózaton megosztott kapacitás ötlete nem új, hiszen az otthonról végezhető UFO-kutatás, a [email protected] is hasonlóképp működik. Ez utóbbi projektnek egyébként nemsokára vége, de a Folding egyelőre nem áll le.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!