szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Űrügynökség (ESA) németországi központjának egyik tudósa is elkapta a koronavírust, ezért a szervezet úgy döntött, csak minimális személyzettel folytatják a munkákat. Ennek viszont ára van.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Négy küldetését is szüneteltetnie kell az Európai Űrügynökségnek a koronavírus-járvány miatt. Az ESA tervei szerint csak a feltétlenül szükséges személyzet dolgozna a németországi központban, ami azt is jelenti, hogy nem lesz elég ember a világűrben lévő eszközök kezeléséhez. Ennek értelmében

az űreszközöket kikapcsolják, amelyek így jórészt felügyelet nélkül folytatják útjukat a Naprendszerben.

Rolf Densing, az Európai Űrügynökség operációs központjának vezetője szerint a leállás elsősorban a bolygóközi missziókat érinti, ezek felügyeletéhez kell ugyanis a legtöbb ember.

Az űrszondák közül kettő – az ExoMars Trace Gas Orbiter és a Mars Express – a Mars körül kering. Feladatuk, hogy elemezzék a vörös bolygó atmoszféráját, és továbbítsák ezeket az adatokat a Föld felé.

Mars Express
©

Hasonló sorsra jut a Cluster nevű küldetés is, amely négy, Föld körüli pályán keringő űrszonda elnémulását jelenti. Ezek az eszközök arról gyűjtenek információt, hogy a Napból érkező részecskék miként hatnak a bolygónkat védő mágneses mezőre.

Kikapcsolják a Solar Orbiter űrszondát is, amely februárban indult útnak. Ez a tervek szerint két év múlva ér majd a Naphoz, és az égitest pólusainál végez majd méréseket.

Solar Orbiter
©

A tudósok többsége az elmúlt két hétben már otthonról dolgozott, ám most tovább szigorítanak a szabályokon, mert a központ egyik munkatársának pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Az ESA szerint az űrszondák biztonságos pályán mozognak, így a leállás nem fenyegeti majd a missziók sikerességét. Densing szerint ezeket egyébként is úgy tervezték meg, hogy szükség esetén hosszabb időn át is képesek legyenek földi utasítás nélkül dolgozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!