szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagy cégek gyakran fricskázzák egymást, így érthető, hogy sokan a Huawei elleni kis bosszantásnak tartották a Xiaomi Mi 10 Pro dobozára került feliratot. A Xiaomi viszont cáfolja ezt.

A Xiaomi nemrég indította el Európában a Mi 10 és a Mi 10 Pro okostelefonokat. Sokaknak feltűnt a Mi 10 Pro globális verziójának dobozán a márkanév alatti felirat, ami körülbelül úgy fordítható magyarra, hogy ez a készülék „könnyű hozzáféréssel [rendelkezik] a leginkább használt Google-alkalmazásokhoz”. Sokan azonnal hátsó szándékot éreztek benne, egyfajta, a Huawei ellen irányuló marketingstratégiát, miután a Huawei telefonjai igen népszerűek Európában. A Huaweitől is nemrég került ki a P40-sorozat, és a P40 esetében is igazi csúcskészülékről beszélhetünk. Van viszont egy igen nagy hátránya: ez a modell már nem fér hozzá a Google szolgáltatásaihoz, ami talán Kínában nem olyan lényeges, annál fontosabb viszont Európában.

Hogy tényleg volt ilyen apró trollkodás a háttérben, azt nem tudni, mindenesetre a Xiaomi szóvivője hivatalos nyilatkozatban cáfolta ezeket a feltételezéseket. E nyilatkozat szerint a felirat az egyik partnere (Google) promóciós követelménye, amelyet a legutóbbi partnerségi megállapodásban szabott meg. Ez hasonló a „Powered by Android” vagy az „Intel Inside” feliratokhoz, amelyeket egyébként senki sem tart trollkodásnak.

©

A szóban forgó felirattal még sokszor fogunk a jövőben találkozni, és azért épp a Mi 10 Pro volt az első készülék, amelyen megjelent, mert a kínai vállalat nemrégiben újította meg licencét a Google-lel, és a megállapodás hatályba lépését követően ez volt az első piacra kerülő modell.

Akár így, akár úgy, fontos a Xiaominak az európai piac, különös tekintettel arra, hogy a Mi 10 Pro és a Huawei P40 nagyjából ugyanabban az árkategóriában versenyeznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!