szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A kínai gyártó három új felsőkategóriás telefonnal rukkolt elő, melyek általános hardverben és kamerában nagyon erősek, azonban van egy igen komoly, minden vásárlót érintő hiányosságuk: hiányzik róluk a Google rendszere, a Facebook körülményesen, a Spotify pedig még úgy sem érhető el.

Az elmúlt években hozzászokhattunk már ahhoz, hogy ha tavasz, akkor új P-sorozatú telefonokat, ha pedig ősz, akkor új Mate készülékeket jelent be a Huawei. Ennek jegyében alakul az idei esztendő is, amit március elején a széles tömegeknek szánt olcsó P40 Lite-tal indított be igazán a kínai gyártó, ma pedig lehullott a lepel a P40-es széria úgymond teljes értékű nagyágyúiról is.

A P-széria 2020-as csúcsmodelljeit az eredeti tervek szerint egy nagyszabású párizsi rendezvény keretein belül leplezték volna le, ez azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A végül egy online közvetítésen bemutatott készülékeket mi a hivatalos bejelentés előtt két héttel a cég budapesti központjában tudtuk megnézni testközelből, titoktartási kötelezettség vállalása mellett.

P40 és P40 Pro

A Huawei úgy döntött, hogy a legtöbb riválisától eltérően nem növeli tovább felsőkategóriás készülékei méretét. Ennek jegyében a P40 ugyanúgy 6,1 colos vonultat fel, mint a tavalyi P30, a P40 Pro viszont az elődmodell P30 Pro kijelzőjénél kicsit nagyobb, 6,58 colos panelt kapott. A rendkívül kontrasztos, nagy betekintési szögű OLED technológia mellett is kitartott a gyártó, ellenben a fényerőn tekertek egy picit felfelé, illetve a kávák kicsit még vékonyabbak lettek.

Újdonság, hogy a P40 Prón a normál 60 Hz-es mellett 90 Hz-es képfrissítés is választható. Utóbbi esetben finomabb a görgetés, jobb a felhasználói élmény, bár a fogyasztás is megnő. Utóbbi miatt a Huawei úgy döntött, hogy megelégszik a 90 Hz-cel, és nem megy utána a Samsung-féle 120 Hz-nek, ami már látványosan csökkenti az üzemidőt.

Az IP53, illetve IP68-as szabványnak megfelelő por- és vízállóságú telefonok közös vonása, hogy kihangosításkor csak egyetlen lefelé szóló hangszórót biztosítanak rendelkezésünkre, vagyis a sztereó hangzásról le kell mondanunk. A rövid első találkozás kapcsán viszont megállapítottuk, hogy a hangminőség és a hangerő is nagyon rendben van.

Huawei P40 Pro
©

A motorháztető alatt a tavaly ősszel érkezett Mate 30 sorozatban debütált Huawei-fejlesztésű Kirin 990 chipset rejtőzik, pontosabban annak is az 5G változata. Mint megtudtuk, a P40-esek mindegyike 5G-s, nincs már 4G alapmodell, ami azért is jó hír, mert az említett chipset 5G változata némileg magasabb órajelű processzormagokat vonultat fel, mint az 5G nélküli. Gyorsabb lett továbbá a wifi és a GPS-en is tuningoltak egy keveset.

Tapasztalataink szerint a sebességgel nincsenek problémák, a rövid első találkozás során egyetlen döccenést sem tapasztaltunk a felhasználói felületen. A RAM 8 GB-os, a belsőmemória kiviteltől függően 128/256 MB-os és Nano Memory kártyával bővíthető. Az operációs rendszer feladatait az Android 10 látja el, amire egy a korábbiakhoz képest minimálisan módosított, 10.1-es verziójú saját felhasználói felületet húzott rá a gyártó.

A P40 3800 mAh-s akkumulátora kapacitás tekintetében 4 százalék előrelépést jelent a P30-hoz képes, a P40 Pro pedig ugyanolyan 4200-as telepet kapott, mint a P30 Pro. A legnagyobb vezetékes töltési teljesítmény maradt 22,5, illetve 40 W. Wireless töltés továbbra is csak a Pro modellben van, melynek teljesítményét 15-ről 27 W-ra emelték úgy, hogy az új vezeték nélküli töltőbe nem kellett extra léghűtést szerelni. A hőmenedzsmentet minden esetben a készülék maga végzi el.

Huawei P40
©

Kamera

Az összes ma debütált P40-esben ugyanaz az f1,9-es fényerejű és 27 milliméteres gyújtótávolságú, optikai képstabilizátoros hátoldali főkamera található. Ennek "lelke" egy a piacon jelenleg elérhető legnagyobb szenzornál mintegy 10 százalékkal nagyobb képérzékelő, ami 50 millió képpontot sorakoztat fel egymás mellett. Magyarul a Huawei nem ment bele a megapixel-háborúba, és a riválisokkal ellentétben nem merészkedett 100 megapixel fölé, hanem inkább a lehető legnagyobb pixelméretre fókuszált.

©

Az első körös ismerkedés során kipróbált telefonok szoftvere még messze nem volt végleges, így például 50 megapixeles képeket nem tudtunk készíteni. Így maradt az egyébként alapértelmezett 10 megapixeles üzemmód, mely a pixelek négyes csoportokba történő összevonásával ígér kiváló, képzajmentes felvételeket. Rossz fényviszonyok mellett tizenhatos pixelösszevonásra is lehetőség van, ilyenkor persze már jelentősen csökken a felbontás.

Az éjszakai üzemmód továbbra is verhetetlennek tűnik a Huaweinél, az 5-6 másodperces képkészítés simán kitartható kézből, és továbbra is az az érzésünk, hogy a Huawei Leica által optimalizált kamerái sötétben sokkal jobban látnak az emberi szemnél.

Huawei P40 Pro
©

A PDAF autofókusz gyorsan és pontosan teszi a dolgát, a mesterséges intelligencia pedig a korábbiaknál nagyobb segítséget nyújt a jó képek készítéséhez. Az AI az arcokon 100, az emberi testen 30 pontot képes felismerni, segít a legjobb pillanatban készített felvétel kiválasztásában, mérsékli a nem kívánt árnyékokat és tükröződéseket, és akár a hátterébe besétálókat is képes eltüntetni a felvételekről. Említést érdemel továbbá a 60 fps sebességű 4K videófelvevő, a három sztereó mikrofonra épülő audiózoom funkció, a maximum ISO51200-as fényérzékenység, illetve a 720p HD felbontás melletti 7680 fps-es szuperlassítás. 8K videó nincs, ezt a korlátozottan hasznos funkciós a Huawei meghagyta a Samsungnak.

A P40 háromszoros optikai zoomot kapott, a 12 megapixeles periszkópos telefotó egységes P40 Pro pedig ötszörös optikai, tízszeres hibrid- és ötvenszeres digitális nagyításra képes, valamint kiegészítésképpen egy mélységérzékelő szenzort is felvonultat. A P40-nel 16 megapixeles, a P40 Próval pedig 40 megapixeles nagylátószögű fotók készíthetők, autofókusz használata mellett, de továbbra sem túl széles látószöggel és stabilizátor nélkül.

A szelfikamera már nem cseppalakú, hanem ovális sziget kialakítású. A mélységérzékelővel támogatott frontkamera 32 megapixeles felbontású, és pixelösszevonással 8 megapixeles fotókat rögzít.

Huawei P40 Pro
©

One more thing

Akinek esetleg még a P40 Pro sem lenne elég ütős, választhatja a P40 Pro+-t, mely a Huawei legnagyobb tudású csúcsmobilja. A 6,58 colos kijelzős zászlóshajót az előzetes budapesti bemutatón nem láttuk, még dummy formájában sem, így egyelőre a 3x-os normál telefotó- és a 10x-es optikai zoomos periszkópos kameráját sem tudtuk próbára tenni. Utóbbiak egyaránt 8 megapixeles felbontásúak.

A nagyobb készülékházba – vélhetően a komolyabb kamera miatt – nem fért a P40 Próénál nagyobb akkumulátor. A 4200 mAh kapacitású telep vezetékes módon ugyanúgy 40 W-tal tölthető, mint a P40 Pro, wireless módon viszont még gyorsabban, 27 helyett akár 40 W-tal is táplálható.

Achilles-sarok

Ahogy a Mate 30-as, úgy a P40-es sorozat tagjai is Google szolgáltatások nélkül állnak hadrendbe. Így például nincs a készülékeken Play Áruház, ami helyett a gyártó saját tartalomboltja, az App Gallery áll rendelkezésünkre, jelentősen szerényebb, bár folyamatosan bővülő kínálattal. Csak hogy egyetlen példát említsünk, cikkünk írásakor még a Facebook alkalmazás sem érhető el natív módon a Huawei készülékein, hanem csak úgy, hogy egy weboldalról letöltjük a Facebook telepítőállományát, és telepítjük azt.

Lehetőség van a korábbi mobilunkról egyes alkalmazások átmásolására, illetve a világhálóról le lehet vadászni egyes apk telepítőcsomagokat, ez azonban nagyon messze van a kényelmes megoldástól. Arról nem is beszélve, hogy a laikus felhasználóknak hamar beletörhet a bicskájuk még az alapalkalmazások beszerzésébe és telepítésébe is. Nincs Google Maps, YouTube és Gmail sem, utóbbit a Huawei saját levelezőkliensével lehet helyettesíteni. Fájó pont továbbá, hogy a Play Könyvekben és Play Filmekben korábban megvásárolt tartalmainkat kényszerűen elbukjuk, ha új Huawei telefonra váltunk.

Hangsúlyozzuk, hogy ez nem a Huawei sara, hanem az amerikai-kínai kereskedelmi háború következménye. A Huawei a lehetőségekhez képest gyorsan és ügyesen próbálja oltani a tüzet, de ettől sajnos még javában ég a ház. Legalábbis egy teljesen átlagos felhasználó szemszögéből nézve.

A Play áruház helyett csak App Galery van
©

Árak, elérhetőség

A hazánkban 288 ezer forintos alapárú P40 (8 GB RAM, 128 GB tárhely) és a 395 ezer forinttól induló P40 Pro (8 GB RAM, 256 GB tárhely) április 6-tól lesz kapható. Ez a két modell mától már előrendelhető.

A 490 ezer forintba kerülő P40 Pro+ pedig előreláthatólag június végén érkezik a magyar polcokra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
250 millió dollárral segíti a szállásadókat az Airbnb

250 millió dollárral segíti a szállásadókat az Airbnb

A Wolt most már bolti bevásárlást is vállal

A Wolt most már bolti bevásárlást is vállal

Von der Leyen: Veszélyhelyzeti intézkedés nem tarthat határozatlan ideig

Von der Leyen: Veszélyhelyzeti intézkedés nem tarthat határozatlan ideig