szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy úgymond szeméremsértő esetre hivatkozva tiltották meg a tanároknak Szingapúrban, hogy a kényszerű távoktatás során a Zoom videokonferencia alkalmazást használják.

Szingapúrban is növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma, így a napokban ebben az ázsiai országban is bezárták az iskolákat. Maradt tehát a távoktatás, amelyhez a Zoom alkalmazást is segítségül hívták, különös tekintettel arra, hogy a Zoom a közelmúltban megváltoztatta az otthoni tanulás alapértelmezett beállításait, és kiadott egy útmutatót a tanárok számára a "virtuális osztálytermek" biztosításához.

Azonba valami félresikerült, ugyanis – írja a BBC – az egyik földrajzórán obszcén képek jelentek meg a tanulók gépén, majd két férfi arra kérte a lányokat, húzzák föl a pólójukat és „villantsanak”. Az órát természetesen azonnal leállították. Mindez egy középiskola elsőseinél történt, és 39 gyereket érintett. Érthető a szülők felháborodása, akik arra hivatkoznak, hogy az otthoni tanulásnak biztonságosnak kellene lennie. Az ottani oktatási minisztérium azonnali vizsgálatot rendelt el, és indokolt esetben rendőrségi feljelentést is tesz. Emellett felfüggesztik a Zoom használatát az iskolákban mindaddig, amíg nem oldódnak meg az alkalmazás biztonsági problémái.

Egyelőre még nem tudni, hogyan sikerült feltörniük az alkalmazást a hackereknek, de az eset ismételten rávilágított arra, hogy komoly problémák vannak a Zoommal. Korábban már kiderült, hogy az app a felhasználók tudta nélkül adatokat továbbít róluk a Facebooknak, elérhetők vele windowsos bejelentkezési jelszavak, és a titkosítása sem végponttól végpontig terjed, mint ahogy azt néhány marketinganyag sugallja. Több nagy cég, például a Google, valamint a NASA és a SpaceX is letiltotta alkalmazottainak a Zoom használatát, Tajvanon pedig országos szinten tették ugyanezt a közintézmények esetében.

Eric Yuan korábban már bocsánatot kért a Zoomnál tapasztalható biztonsági problémákért, és élő adásban válaszolt a felhasználók kérdéseire. A vállalat most komoly erőfeszítéseket tesz az alkalmazás biztonságosabbá tételére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Gordon Ramsay aranytömbökkel bankárkodik

Gordon Ramsay aranytömbökkel bankárkodik

Beütött a hackertámadás, még a VPN-hez se férnek hozzá a Cyberpunk 2077 fejlesztői

Beütött a hackertámadás, még a VPN-hez se férnek hozzá a Cyberpunk 2077 fejlesztői