szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Neumann Diagnostics újdonsága ugyanúgy az orrból gyűjt mintát, de a cég szerint valamivel kényelmesebben. Nem olcsó, közel 30 ezer forintba kerül.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Amerikai tudósok által kidolgozott, otthoni környezetben elvégezhető koronavírus-tesztelési eljárást tett elérhetővé Magyarországon a Neumann Diagnostics. A cég szerint egy nagy pontosságú PCR (azaz nukleinsav-alapú) tesztről van szó, amely az orrnyálkahártyából vett mintát vizsgálja. A PCR-vizsgálat a vírus örökítőanyagának kimutatására, a fertőzöttség legkorábbi igazolására alkalmas.

A páciensek a begyűjtött mintát egy központi mintavételi helyen tudják leadni, érintésmentesen. Az első ilyen pontot Budapesten, a XIII. kerületi Röppentyű utcában alakította ki a cég, de a közeljövőben vidéki helyszínek megnyitását is tervezi. Az eredmény 36 órán belül, e-mailben érkezik meg. A vizsgálat a kórházban végzett PCR-tesztekhez képest – a Washington Egyetem számításai alapján – 94%-os pontosságú. (Ennél valamivel pontosabb eredményekkel kecsegtet egy másik, már Magyarországon is használt teszt.)

[Még az első tünetek előtt, leheletből kimutathatja a koronavírust egy izraeli szenzor]

„A Neumann Diagnostics tesztelési eljárását amerikai tudósok dolgozták ki, a módszer az USA-ban is terjed” – mondta Nyíri Miklós ügyvezető igazgató. Nyíri szerint az általuk kínált módszer nagy előnye, hogy önmintavétellel zajlik, vagyis jóval kisebb egészségügyi személyzet szükséges hozzá. Emellett kényelmesebb is, mert a mintavevő eszközt nem kell annyira mélyre helyezni az orrüregben.

A magyar biotechnológiai cég, amely a weboldalán árusítja újdonságát, egy futárszolgálattal jutattja el a vevőkhöz újfajta tesztjeit.

Egy szettért – mindennel együtt – 28 790 forintot kérnek.

A Magyar Tudományos Akadémia két tagja, Kovács L. Gábor laboratóriumi szakorvos és Falus András immunológus korábban arra figyelmeztetett, hogy 290 féle SARS-CoV-2-teszt van forgalomban, ám ezek nagyrészt használhatatlanok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!