szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cég munkatársa bírálta Mark Zuckerberget a vitatott Trump-posztok miatt. De nem ezért menesztették.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Az amerikai közösségi oldalnál azzal indokolták Brandon Dail mérnök kirúgását, hogy nyilvánosan megfeddte a kollégáját, aki nem volt hajlandó csatlakozni a közös dokumentumhoz, amelybena dolgozók a támogatásukról biztosították a Feketék élete számít (Black Lives Matter) mozgalmat.

Korábban Dail több munkatársával együtt bírálta a Facebook vezetőjét, Mark Zuckerberget, amiért nem tett semmit Donald Trump amerikai elnök gyújtó hangú bejegyzései ellen. Mint ismert, Trump azzal fenyegetőzött, hogy tüzet nyitnak azokra, akik az amerikai (antirasszista) megmozdulások alatt fosztogatni kezdenek. Dail azok közé tartozott, akik a Facebook hallgatása miatt a vállalatnál a munkájukat is felfüggesztették.

Zuckerberg eleinte megvédte, hogy a Facebook nem tüntette el Trump bejegyzéseit, de pár napja módosított az álláspontján, és úgy vélte, vannak közöttük olyanok, amelyeket igenis meg kell jelölni.

Dail a munkatársa „hallgatását” is bűnnek érezte, és úgy tűnik, ebbéli véleményének Twitter-üzenetben történő nyilvánosságra hozatala okozta a vesztét a Facebooknál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Egy iskolát és egy óvodát is be kellett zárni Szigethalmon a járvány miatt

Egy iskolát és egy óvodát is be kellett zárni Szigethalmon a járvány miatt

Kásler szerint hazugság, hogy leállíttatta a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak lefényképezését

Kásler szerint hazugság, hogy leállíttatta a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak lefényképezését