szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Trump-ügy miatt kifakadt dolgozóit most már azzal nyugtatja Mark Zuckerberg, hogy ő is belátta, vannak bejegyzések, amelyekre igenis billogot kell rakni.

Hosszú, saját Facebook-profilján megosztott bejegyzésben írta meg Mark Zuckerberg, mire számíthatnak a közösségi oldal használói az elkövetkező időszakban. A szolgáltatást érintő újabb változtatásokat ezúttal nem egy újabb funkció miatt hajtja végre Zuckerberg és csapata, hanem a jól ismert Trump-ügy apropóján. Mint ismeretes, a Facebook több dolgozója is online tüntetésbe kezdett, miután a céget lényegében hidegen hagyta az a bejegyzés, amelyben az amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy tüzet nyit azokra, akik az amerikai (antirasszista) megmozdulások alatt fosztogatni kezdenek.

Trump írása ellen egyedül a Twitter tett lépéseket, habár ők is csak elrejtették azt, törlésre nem került sor. A Facebook viszont semmilyen retorziót nem alkalmazott az elnökkel szemben, ami a cég egyes munkatársai szerint szégyenletes hozzáállásról tanúskodik. A tiltakozók emellett úgy vélekedtek: ez is csak annak bizonyítéka, hogy az amerikai elnökkel elnézőbb a vezetés, míg másokat (értsd: politikai szereplőket) és a sima felhasználókat szigorúan büntetik. A történtek hatására ketten azonnali hatállyal felmondtak a cégnél.

Mark Zuckerberg időközben átgondolhatta a dolgot, ugyanis egy bejegyzésében már arról értekezett, hogy bizonyos vállalati politikákat igenis modernizálniuk kell. Ez Zuckerberg megfogalmazása szerint igen komplex feladatnak látszik, de a cél érdekében (majdnem) bármire hajlandóak. (A memót előbb saját alkalmazottainak küldte el Zuckerberg, s csak azután osztotta meg a nyilvánosság előtt.)

©

A Facebook-főnök hét pontból álló ígéretének egyike a nagyobb átláthatóság, bizonyos társadalmi csoportok erősebb képviselete, illetve a politikai témájú posztok gondosabb, felelősségteljesebb ellenőrzése. Zuckerberg szerint a Facebook egy pozitív hangvételű platform, és nem engedhetik meg, hogy e tulajdonság bármikor is az ellenkezőjére váltson át. Az alapító-vezérigazgató épp azért azt is belátja, hogy az oldalra felkerülő egyes tartalmaknál sokkal szigorúbb fellépésre van szükség, ami a közelgő amerikai elnökválasztás miatt egyébként is fontos ügy.

“Tudom, hogy sokan közületek azt gondolják, hogy valamilyen módon meg kellett volna jelölnünk az elnök [Trump] posztjait. A jelenleg érvényben lévő szabály az, hogy ha a tartalom valóban erőszakra ösztönöz, akkor töröljük, és nem engedjük, hogy az emberek továbbra is hozzáférjenek. Mindez teljesen máshogy néz ki a politikai szereplők és az újságírók szempontjából. Úgy vélem, hogy az alapelvünk helyes és ésszerű, ám tiszteletben tartom azok véleményét is, akik szerint máshogy kellene eljárnunk” – írta a bejegyzésében a Facebook alapítója.

Zuckerberg az elkövetkező időszakban több alternatívát is megvizsgál, és ha úgy találják, hogy a javasolt megoldás jobb, mint a jelenlegi paragrafus, úgy alkalmazni fogják. A vezető egyébként nem zárkózik el attól, hogy az erőszakot dicsőítő posztokat valahogyan megjelöljék, függetlenül attól, hogy milyen felhasználó írta azokat. Zuckerberg zárásként azonban hozzátette azt is: bármilyen szabálymódosítás csakis ésszel és kellő óvatossággal történhet.

Hogy a téma mennyire komoly, azt a külső hangok erősödése is jól mutatja. Egyetemi és kutatóintézetekben dolgozó mintegy 60 tudós nemrég közös levélben kérte a Facebook-vezért arra, hogy tartsa féken az oldalon megjelenő gyűlöletkeltő bejegyzéseket, különösen azokat, amelyeket maga Donald Trump ír.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar gazdaság utolérte és megelőzte a szlovákot

A magyar gazdaság utolérte és megelőzte a szlovákot

Így látták a jövőt az 50-es években: új gazdára vár 3 futurisztikus Bertone autó

Így látták a jövőt az 50-es években: új gazdára vár 3 futurisztikus Bertone autó

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó