szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesla közel 10 százalékkal növelte a már meglévő napelemei hatékonyságát, miközben az árukat egymillió forintnyi összeggel vitte lejjebb.

A Tesla nevéről a legtöbb embernek valószínűleg az elektromos autók jutnak az eszébe. Ez nem meglepő, a vállalatnak ugyanis ez a fő profilja, emellett viszont – ha már elektromosság – napelemeket és napelemes tetőcserepeket is készítenek. Utóbbit bő három évvel ezelőtt mutatták be, és a szakértők ezt az irányt tartják a napelemek jövőjének, a cég azonban a hagyományos panelekről sem feledkezik meg.

Az Electrek beszámolója szerint most ezt fejlesztették tovább, ami állításuk szerint közel 10 százalékkal hatékonyabb lett, az ára ugyanakkor nem emelkedett, sőt.

A közepes méretű panel teljesítménye eddig 7,56 kW volt, most viszont már 8,16 kW-ot ír a Tesla a leírásban. És miközben az ára 19 500 dollár volt (kb. 6 millió forint), a frissítés után már csak 16 000 dollárt, vagyis nagyjából 4,9 millió forintot kell fizetni érte. Ebben persze nincs benne semmilyen lehetséges támogatás, amelyek miatt még lejjebb mehet az ár – írja a lap.

Van azonban néhány felhő is az égen. Az Engadget szerint korábban volt már arra példa, hogy egy-két panel kigyulladjon, a Tesla pedig nemrég törölte az előrendeléseket a napelemes tetőcserépre, így csak remélni lehet, hogy a cég ezen üzletága nincs komoly bajban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!