szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Powerwall 2 rendszere a tetőből nyeri az energiát, amit a falra szerelt akkumulátorban tárol el, így bármikor el tudjuk használni, amikor éppen nem süt a nap. Így kerek a történet.

Igencsak felpörgött az év vége a Teslánál. Elon Musk cége nemrég bejelentette, elkészült a technológia, amitől teljesen önvezető lesz az elektromos autójuk – és erről egy igen meggyőző videót is készítettek –, majd néhány napja bejelentette, hogy 13 negyedév után az elmúlt három hónapban végre nyereséges volt a cég. A legnagyobb figyelem azonban azt bejelentését kísérte, amivel egy újabb iparágban akarnak forradalmat csinálni.

Az Elon Musk által leleplezett napelemes tető, valamint a hozzá kapcsolható otthoni akkumulátor együtt minden háztartás energiaellátását képes megoldani. A napelemes tető igazi áttörést jelent a napelemek piacán: mivel a paneleket nem külön kell felerősíteni egy már meglévő szerkezetre, hanem magukat a cserepeket váltja ki, sokkal nagyobb felületen tudja termelni az áramot a háztartás számára. A gyártó ígérete szerint ráadásul 2-3-szor tartósabb lehet, mint a hagyományos tetőcserepek.

©

Musk ígérete szerint a napelemes cserepek szinte megszólalásig hasonlítanak a hagyományos változatra, oldalról nézve nem lehet különbséget tenni közöttük. Ettől függetlenül azonban többféle stílusú paneleket is gyártanak majd, hogy a leendő vásárlók igényeit kielégítsék.

A TechCrunch azt írja: a mostani fejlesztés a hagyományos napelemekhez képest 98 százalékos hatékonysággal dolgozik, vagyis van egy 2 százalékos veszteség. A Tesla azonban a 3M-mel közösen már dolgozik egy olyan változaton, ami az átlagosnál nagyobb hatékonysággal képes elektromos áramot termelni.

©

Konkrét árról ugyan nem esett szó, Elon Musk azonban azt ígéri, az ő fejlesztésük árban versenyképes lesz a hagyományos tető - napelem kombóval. Az energiát a rendszer a Powerwall 2.0-ás akkunulátorban raktározzák majd el a háztartások, ami 14 kWh-t képes tárolni.

©

A gyártás és a telepítés jövő nyáron indulhat meg, a Tesla-vezér elsősorban új építésű házakra ajánlja a megoldást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!