szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Facebook maga jelentette be, hogy nagyjából 5000 fejlesztő fért hozzá jogosulatlanul a felhasználói adatokhoz.

Valószínűleg nem élete legjobb éveit éli jelenleg Mark Zuckerberg és a Facebook vezetése. Miközben a közösségi oldalt sorra kezdik bojkottálni a(z egyre nagyobb nevű) hirdetők, a cég most újabb adatszivárgási üggyel kell, hogy szembenézzen.

A Facebook maga jelentette be, hogy nagyjából 5000 fejlesztő olyan felhasználói adatokhoz férhetett hozzá, amelyekhez nem kellett volna. Ezek a júzerek a vállalat szerint inaktív felhasználónak számítanak, vagyis azokról van szó, akik több mint 90 napja nem használták az alkalmazásokat, amelyeknek korábban engedélyt adtak, hogy hozzáférjenek az adataikhoz. Ilyenek lehetnek például azok a játékok és szolgáltatások, amikbe Facebook-fiókkal lép be valaki.

[Nagyon próbálkozik a Facebook, hogy meggyőzze az őt bojkottáló cégeket]

A dolog pikantériája, hogy a cég még 2018-ban, a Cambridge Analytica botrány kirobbanását követően hozta meg azt a szabályt, amely értelmében a fejlesztők nem férhetnek hozzá a fent említett inaktív felhasználók adataihoz. A jelek szerint az ennek érdekében hozott biztonsági intézkedések nem nevezhetők éppen tökéletesnek.

©

A Facebook azt nem árulta el, mennyi ideig férhettek hozzá a fejlesztők jogosulatlanul az információkhoz, és azt sem részletezték, hogy ez hány felhasználót érinthet. Csupán annyit mondtak el, hogy "megközelítőleg" 5000 fejlesztő érintett, akik "az elmúlt néhány hónapban" kutakodhattak az inaktív profiladatokban.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mely információkhoz fértek hozzá, a cég szerint azonban csak olyanokhoz, amelyekre a vonatkozó alkalmazásoknak korábban engedélyt adtak.

A Facebook szerint az adatszivárgást a felfedezést követő egy napon belül orvosolták, és további vizsgálatokat ígérnek az ügyben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vekerdy Tamás: Milyen gyerekekből lesznek stressztűrő felnőttek?

Vekerdy Tamás: Milyen gyerekekből lesznek stressztűrő felnőttek?

Tényekkel reagálnak a vádakra a Színművészeti hallgatói

Tényekkel reagálnak a vádakra a Színművészeti hallgatói

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király