szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szállíthat szerverchipeket az Intel a világ harmadik legnagyobb szervergyártója számára. Ez utóbbi Kínában található, ez magyarázza a tiltást. De kinek rossz ez valójában?

Kénytelen volt felfüggeszteni szerverchip szállítmányait az Intel a kínai Inspur számára – ez a vállalat egyébként Kína legnagyobb, és a világ harmadik legnagyobb szervergyártója. A történtek hátterében az áll, hogy az Inspur Group is felkerült az Egyesült Államok tiltólistájára, az ezen szereplő húsz cég mindegyikéről feltételezik, hogy a kínai hadsereg tulajdonában vagy irányítása alatt áll, esetleg valamilyen más módon kötődik hozzá.

©

Az Intel nyilatkozatot adott ki, amely szerint csak ideiglenesen szüneteltetik a szállítmányokat „egy ügyfélnek”, s egyes tételek esetén akár már napokon belül visszaállhat az eredeti rend, úgy, hogy eközben az Intel betartaná az Egyesült Államok törvényeit. Úgy tűnik, hogy az Intel már meg is találta a módot a korlátozások egyfajta kijátszására, ugyanis a kínai média arról számolt be, hogy már folytatják a szállításokat az Inspurnak, igaz, ehhez módosítaniuk kellett az ellátási láncot.

Bár az amerikai kormány szívesen ellehetetlenítené a Huaweit, pont ennek a cégnek a szerverüzletét nem érintik a korlátozások, mivel saját ARM-alapú chipeket használ. Amennyiben tovább szigorodnak az amerikai megkötések, azzal az Intel fog rosszul járni, különös tekintettel arra, hogy már az sem jön neki jól, hogy sorra térnek át a számítógépek ARM-alapú chipekre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi sem szeretjük, ha beleszólnak a dolgainkba – fideszes politikusokat kérdeztünk a belarusz helyzetről

Mi sem szeretjük, ha beleszólnak a dolgainkba – fideszes politikusokat kérdeztünk a belarusz helyzetről

A Fradi szurkolóinak már kamionja is van

A Fradi szurkolóinak már kamionja is van

Gyors, takarékos vagy környezettudatos: melyik az Önhöz leginkább passzoló autó?

Gyors, takarékos vagy környezettudatos: melyik az Önhöz leginkább passzoló autó?