szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai védelmi minisztérium szerint legalább 20 olyan nagy techcég van Kínában, amelyekhez a hadseregnek is közük van.

Az Egyesült Államok és Kína viszonya a Huawei miatt nem éppen felhőtlen, és a jelek szerint a közeljövő sem hoz majd enyhülést. A amerikai védelmi minisztérium állítása szerint ugyanis a TOP 20 kínai tech cége, köztük a Huawei a kínai hadsereg tulajdonában áll, vagy legalábbis a támogatásukat élvezik.

A BBC beszámolója szerint a listán olyan vállalatok szerepelnek még, mint a térfigyelő kamerákat gyártó Hikvision, vagy az ország egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, a China Mobile. A lista lehetőséget teremt az Egyesült Államok számára, hogy pénzügyi szankciókkal sújtsák a vállalatokat. A listát – ami a jövőben még bővülhet – azért készítették, hogy a kínai cégekkel üzletelő vállalatokat, valamin a Kongresszust, a befektetőket és más partnereket tájékoztassák: az általuk megosztott érzékeny technológia a kínai hadseregnél landolhat.

Mindez új fejezetet nyithat a Kína ellen folytatott gazdasági háborúban. Hogy milyen lépésekre lehet számítnai, egyelőre nemtudni, de nem elképzelhetetlen az sem, hogy a listán szereplő cégeket ugyanolyan szankciókkal sújtják majd, mint a Huaweit.

A Huawei elutasítja a vádakat, melyek véleménye szerint az Egyesült Államok politikai csatározásának részét képezik. "Komoly vádakat hoztak fel vállalatunk ellen, azonban konkrét bizonyítékokat továbbra sem szolgáltatnak teóriájuk megalapozásaként" – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. A Huawei szerint Kínában továbbra sincs olyan törvény, amely információgyűjtésre kötelezné az eszközgyártókat.

Az amerikaiak szerint a Huawei az egész világon le tudja hallgatni a mobilos hálózatokat, a 2019-ben meghozott korlátozó intézkedéseken pedig nemhogy lazított, de még szigorított is az amerikai kormány, jelentős fejfájást okozva ezzel a kínai cégnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!