szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eljöhet a Holdon hemzsegő cipősdobozok ideje.

Jelentős lépés volt az űrkutatásban a kis méretű, általában 10x10 centiméteres kockákba szorított mikroműholdak megjelenése. Ezeket kisebb tudományos közösségek, akár egyetemek is el tudják készíteni, és a nagy műholdak hordozórakétáin potyautasként jutnak Föld körüli pályára. Ilyen zsebműhold volt a magyar fejlesztésű, a Budapesti Műszaki Egyetemen készült Maszat-1 és Maszat-2 is.

A NASA azt tervezi, hogy jövőre eljuttatja a Hold felszínére az Irist, az első zsebholdjárót, avagy cuberovert. Ez ugyanolyan elvek szerint készül, mint a mikroműholdak: kicsi, egyszerű és olcsó. Az Iris körülbelül cipősdoboz méretű, tömege 2,3 kilogramm. Négy kereke van, amelyeken nagyjából 50 métert tehet meg a holdi porban. A holdjáró többek között azt vizsgálja majd, milyen változásokat okoz a Hold felszínén maga a landolás.

A fellövés része az Artemis programnak, melynek célja, hogy 2024-ben ismét ember léphessen a Holdra.

(Space.com)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész

A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész

A budapestiek kétharmada ritkábban BKV-zik a járvány kitörése óta

A budapestiek kétharmada ritkábban BKV-zik a járvány kitörése óta

Dal- és klippremier kánikulához: Bankrupt – Trópusi Budapest

Dal- és klippremier kánikulához: Bankrupt – Trópusi Budapest