szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hétköznapokban talán bele sem gondolunk, de az általunk használt kütyük és elektronikai eszközök óriási terhelést jelentenek a környezet számára. Amíg működőképes az egység, nincs vele különösebb probléma: a baj akkor kezdődik, ha kidobjuk.

Az elektronikai hulladék az elmúlt években egyre nagyobb problémát okozott, arról nem is beszélve, hogy a már nem használt készülékekből rengeteg a fejlődő országokban köt ki, és ott gyűlnek tovább, hatalmas e-szemétdombokat emelve ezzel. Úgy tűnik, a helyzet 2019-ben sem lett jobb. Sőt.

©

Az Nemzetközi Szilárdhulladék-gazdálkodási Egyesület (ISWA) több szervezettel közösen készítette el azt a tanulmányt, amelyből kiderül, mennyi e-szemetet termeltük az elmúlt évben. A szakemberek szerint világszerte 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel, ami

21 százalékos növekedést jelentett az elmúlt 5 évben.

A számítások szerint az elemmel, akkumulátorral vagy hálózati csatlakozóval rendelkező, kidobott műszerek össztömege akkora, mint 350 Queen Mary 2. méretű hajóé.

9,2 millió tonnával több e-hulladék keletkezett 2019-ben, mint 2014-ben, miközben az összes (2019-es) e-szemét csupán 17,4 százalékát sikerült újrahasznosítani.

Vanessa Forti, a ENSZ kutatója úgy nyilatkozott, a legjobban ez utóbbi adat lepte meg, mert úgy vélte, sokat sikerült fejlődni az újrahasznosítás terén – írja az Earther.

©

Az egyre növekvő felhalmozódás azért is igen komoly probléma, mert az eszközökben nemcsak hasznos anyagok, de olyanok is, amelyek súlyosan mérgezhetik a környezetet.

[Az életükkel játszanak az afrikaiak, hogy Európában olcsóbb legyen a tévé és a mobil]

A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelentés szerint a kidobásra szánt kütyük 8 százalékát nem a megfelelő helyen adják le a tulajdonosok, hanem egyszerűen kidobják azt a kukába.

A kutatók szerint a legfőbb probléma az, hogy nincs a világban egységesen összehangolt e-szemét-kezelési forgatókönyv, és a világnak csupán 78 százaléka készített már az elhelyezéssel, kezeléssel és feldolgozással kapcsolatos előírásokat.

A szakemberek egyelőre nem látnak rá reális esélyt, hogy a folyamatosan növekvő tendencia megforduljon, így 2030-ra akár 74,7 millió tonna e-hulladék is összejöhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bundabotrányos kapcsolat miatt távozhat két magyar focista Svédországból

Bundabotrányos kapcsolat miatt távozhat két magyar focista Svédországból

Látott már őzeket üzekedni? Most megnézheti

Látott már őzeket üzekedni? Most megnézheti

A koronavírus ellenére is több Porsche 911 fogyott, mint korábban

A koronavírus ellenére is több Porsche 911 fogyott, mint korábban