szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tim Cook saját bevallása szerint az Apple sűrűn vásárol fel cégeket, ha a technológiájukat hasznosnak találják. Sajtóhírek szerint épp egy ilyen üzlet végére tett pontot mostanában az amerikai gyártó.

Nagyjából 100 millió dollárt, vagyis körülbelül 29 milliárd forintot adott a mobilfizetéssel foglalkozó Mobeewave startupért az Apple a Bloomberg értesülései szerint. A kanadai székhelyű cég olyan rendszert dolgozott ki, amely bármely NFC-chipes mobileszközből hordozható bankterminált csinál. Anélkül, hogy a fizetéshez egy másik (banki) készülékre szükség lenne.

A Mobeewave honlapján olvasható leírás szerint a módszer elsősorban az érintés nélküli kártyás fizetést igyekszik kiegészíteni azzal, hogy egyszerűen és könnyedén biztosítja a két fél közti pénzforgalmat. De a megoldás a másik kisegítéséhez, illetve a tartozás rendezéséhez is jól jöhet, mivel a két tevékenység egy egyszeri (érintéses) manőverrel is lebonyolítható.

Az Apple szokás szerint semmit nem közölt a friss felvásárlásról, csupán sablonszöveget küldtek. Ebben a cég arról írt, hogy gyakorta vásárolnak fel érdekesnek tűnő technológiákat, de ilyesmivel nem csak az Apple foglalkozik. Valóban: más vállalatok, köztük a Facebook is gyakran csábít magához ígéretes startupokat.

Az Apple ugyanakkor szinte sportot űz ebből: egy vele készült korábbi interjúban Tim Cook nem tagadta, van, hogy két-három hetente megvesznek valamit. A valami pedig nemcsak cég lehet, hanem szinte bármi, ami illeszkedik az Apple ökoszisztémájába, és a rendszer részéhez igazítható.

Hogy a Mobeewave esetében milyen konkrét hatások várhatók, egyelőre nem tudni. Egyesek szerint Cookék a Square nevű mobilfizetéses megoldásnak akarnak konkurenciát állítani a mostani ügylettel. Utóbbi híresztelést erősítheti, hogy a Mobeewave összes alkalmazottja az Apple-höz igazol, hogy a továbbiakban már az almás cég logója alatt dolgozzanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem immunis a magyar kormány a most éppen beválni látszó svéd járványreceptre

Nem immunis a magyar kormány a most éppen beválni látszó svéd járványreceptre

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Késes támadás történt a Charlie Hebdo-tragédia helyszínén, elfogták a tettest

Késes támadás történt a Charlie Hebdo-tragédia helyszínén, elfogták a tettest