szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját márkás eszközzé fejlesztette volna a Google a Pure Digital cég videokameráját, különös tekintettel a YouTube akkoriban induló karrierjére.

Ma már természetes, hogy videókat is készíthetünk okostelefonunkkal, azonban ez nem mindig volt így, Éppen az idő tájt szemezett a Google egy videokamerával, amelyből saját márkás eszközt faragott volna.

Mindezt a The Verge derítette ki: belső levelezésekből jutott arra a következtetésre, hogy a Google szemet vetett az ikonikus Flip Video felvevő gyártójára, a Pure Digitalre, jóval korábban, mint ahogyan a Flip Video piacra került volna. (Ennek az eszköznek egyébként akkoriban volt már egy elődje, egy egyszer használatos videofelvevő.) A Flip Videóval a tervek szerint simán lehetett volna menet közben videókat készíteni, és egy kihajtható USB-csatlakozónak köszönhetően egyszerű lett volna az elkészített klipek átvitele egy számítógépre. Mindez még az iPhone és Android globális, tömeges elterjedése előtt történt, de még a GoPro sem igazán volt nagy név.

©

A Google 2006-ban megbeszéléseket folytatott a Pure Digitallel, a Flip Video márka tulajdonosával, és a tárgyalások egy későbbi fázisában a keresőóriás már egy saját márkájú Flip Video kamerát szeretett volna, hogy legalább 2-4-szeres mennyiségűre növelje az akkoriban rögzített videók számát, ami nagyjából 15 millió volt évente.

Végül nem így történt. A Google Video igazgatója, Jennifer Feikin egy másik, több milliárd dolláros értékű üzletet javasolt. Úgy gondolta, a Pure Digital helyett inkább a YouTube-ot kéne felvásárolnia a Google-nek, és nagyon dicsérte a webhely felhasználói felületét. (Cseppnyi pikantéria: a YouTube is tervezte a Pure Digital felvásárlását.) Noha többen is szkepticizmussal fogadták az ötletét, tudjuk, mi történt végül. A Google valamivel később, 2006 októberében 1,65 milliárd dollárért megvásárolta a YouTube-ot. Az idő pedig bebizonyította, hogy jó üzletet csinált.

Bár a Pure Digital technikailag 2006 májusában (hónapokkal a YouTube-üzlet előtt) mutatta be az USB-vel szerelt kamerát, csak 2007-ben indította el a Flip Video márkát. Később a Cisco felvásárolta a Pure Digitalt (590 millió dollárért), azonban az eszköz – a The Verge szavaival élve – 2011-ben csendben elhunyt álmában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán apjának bányacége is részt vett a drágának tartott M4-es beruházásban

Orbán apjának bányacége is részt vett a drágának tartott M4-es beruházásban

365-nél jár a forint-euró árfolyam

365-nél jár a forint-euró árfolyam

A Magyar Nemzet kikutatta, hogy van még egy Soros, és ő pénzeli a Telexet

A Magyar Nemzet kikutatta, hogy van még egy Soros, és ő pénzeli a Telexet