szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Portland városa az első, ahol még a magánszemélyeknek is megtiltják, hogy arcfelismerő technológiát használjanak. Azt egyelőre nem tudni, ez mennyiben érinti például az ott élő – amerikai – FaceID-használókat.

Régóta hangoztatják már a szakértők, hogy az arcazonosítás – a technológia jelenlegi fejlettségi szintjén – nem alkalmas arra, hogy azt például a bűnüldöző szervek használják. Mindezt Detroit rendőrfőnöke is megerősítette, szerinte ugyanis 100-ból 96 esetben tévedett a szoftver.

A terület egyik éllovasaként számontartott IBM június elején arra hivatkozva hagyott fel teljesen vonatkozó rendszerének fejlesztésével, hogy sem technológiai, sem szabályozási oldalról nem látja kizárhatónak, hogy az arcfelismerést a hatóságok tömeges megfigyelésre, faji profilozásra, alapvető emberi és szabadságjogok megsértésére használják. Hasonlóan döntött az Amazon is, majd jött Boston, és betiltotta annak általános hatósági célú használatát a városban. Ugyanígy döntöttek San Franciscóban és Oaklandben is.

Most egy újabb amerikai város, Portland határozott úgy, hogy nem kér a technológiából. A The Verge beszámolója szerint ennek nyomatékosítására az Egyesült Államok eddigi legszigorúbb rendelkezését hozták meg.

A legnagyobb különbség a portlandi, valamint a bostoni és más városok által korábban meghozott határozat között, hogy a mostani nemcsak a hatóságok, de a magánszemélyek számára is megtiltja az arcfelismerő technológia használatát. Hogy ez utóbbi mit jelent – használhatják-e például az Apple Face ID-t –, egyelőre nem tudni.

A mostani tiltás két rendelkezésből áll össze. Az egyik fele azonnal életbe lépett, és előírja a hivatalnokoknak, hogy 90 napon belül adjanak értékelést a technológiáról. Ted Wheeler, a város polgármestere szerint a cél, hogy a város lakói ne féljenek attól, hogy a hatóságok esetleg megsértik a magánélethez fűződő jogukat. A hétköznapi felhasználók számára csak 2021. január 1-jétől tiltják meg az arcfelismerő szoftverek használatát.

©

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (American Civil Liberties Union, ACLU) közleményben jelezte, támogatja a portlandi döntést. Közben az is kiderült, az Amazon 24 ezer dollárt, vagyis nagyjából 7,2 millió forintot költött arra, hogy a portlandi városházán a tilalom ellen érveljenek a lobbisták. A cégnek azért is lett volna jobb, ha minden "úgy marad", mert a vállalat csupán egy évre vonta meg az engedélyt a hatóságtól az általa fejlesztett szoftverhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kéretlen Orbán-közeli ajánlatokról beszél a 24.hu tulajdonosa, de nem adja el cégét

Kéretlen Orbán-közeli ajánlatokról beszél a 24.hu tulajdonosa, de nem adja el cégét

A fesztivál után az Ördögkatlan Napokat is le kellett mondani

A fesztivál után az Ördögkatlan Napokat is le kellett mondani

Hazaengedték a kórházból Pataky Attilát

Hazaengedték a kórházból Pataky Attilát