szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban a rendőrök már egy ideje használják az arcfelismerő technológiát, hogy minél több bűnözőt sikerüljön elkapniuk. A detroiti tapasztalatok szerint a rendszer nem annyira tökéletes, inkább tökéletesen használhatatlan.

Az utóbbi időben egyre többen emelték fel a szavukat az arcazonosítás ellen. Az IBM június elején jelentette be, hogy teljesen felhagy a saját rendszere fejlesztésével, nem sokkal később az Amazon is megtiltotta a rendőröknek, hogy használják a szoftverét, Bostonban pedig a város vezetése tiltotta meg a technológia használatát a bűnüldöző szerveknek.

A döntés okaként minden ilyen esetben azt nevezték meg a szervezetek, hogy sem technológiai, sem szabályozási oldalról nem biztosított, hogy az arcfelismerést a hatóságok ne tömeges megfigyelésre, faji profilozásra, alapvető emberi és szabadságjogok megsértésére használják. Arról nem is beszélve, hogy a technológia sokszor téved. Hogy mennyire, arról most Detroit rendőrfőnöke számolt be.

James Craig szerint az általuk alkalmazott arcfelismerő technológia az esetek 96 százalékában nem vagy tévesen ismerte fel a gyanúsítottakat, vagyis majdnem minden ügy megoldatlan maradt, amikor az egyenruhások erre a megoldásra támaszkodtak – írja a Motherboard.

©

Craig egy nappal azután nyilatkozott így, hogy az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (American Civil Liberties Union, ACLU) panaszt nyújtott be a detroiti rendőrségnek, mert januárban a rendszer tévedése miatt tartóztattak le egy színesbőrű férfit, Robert Williamet. Az ACLU által benyújtott panasz szerint a rendszer összetévesztette a férfit egy bolti tolvajjal, aki másfél évvel korábban órákat lopott egy áruházból. A férfit a saját udvarán, felesége és gyermekei szeme láttára tartóztatták le. Bár az már másnap kiderült, hogy félreértés történhetett, a vádat csak később ejtették ellene.

[A Nagy Testvér új technológiái: Lassan elfelejthetjük, hogy név nélkül állunk kint egy tüntetésen]

A szervezet szerint Craig nyilatkozata nem más, mint egy beismerés, hogy az arcfelismerő rendszer nem működik, és tévedésekhez vezethet. Ha pedig működne, azzal egy demonstráción vissza lehetne élni.

A szoftvert fejlesztő DataWorks Plus szerint ők nem vezetnek statisztikát a rendszer működéséről, és nem is tanítják meg a rendőröknek a használatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!