szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erősen diszkriminatívnak bélyegezte Boston vezetése az arcfelismerő technológiát, ezért betiltotta annak általános hatósági célú használatát a városban.

Az elmúlt években komoly erőforrást fordítottak arra a különböző tech cégek arra, hogy tökéletesítsék az arcazonosítást, amely mára nem csak a mindennapi telefonhasználatnak vált részévé, hanem a világ több államában is előszeretettel használják a hatóságok.

Csakhogy az arcfelismeréshez használt algoritmusokkal még mindig komoly problémák vannak, melyekkel láthatóan nem tudnak mit kezdeni az ilyesmi technológiát fejlesztő vállalatok. A terület egyik éllovasaként számontartott IBM június elején arra hivatkozva hagyott fel teljesen vonatkozó rendszerének fejlesztésével, hogy sem technológiai, sem szabályozási oldalról nem látja kizárhatónak, hogy az arcfelismerést a hatóságok tömeges megfigyelésre, faji profilozásra, alapvető emberi és szabadságjogok megsértésére használják.

Az Engadget beszámolója szerint Boston városi tanácsa egyöntetűen, 13-0 arányban szavazta meg, hogy a szűkebb területi értelemben 700 ezer lakost számláló településen a helyi rendőrség és más szervezetek ilyen technológiát használjanak. Kivételt képez ez alól minden olyan eset, amikor valamilyen konkrét bűncselekményben nyomoz a hatóság.

A lépést Boston a városban élő kisebbség védelmében hozta meg, az indoklás szerint ugyanis

Bostonnak nem szabad olyan technológiát használnia, amely faji alapon diszkriminálja az embereket, és veszélyezteti a lakosok magánéletét, illetve az alapvető jogait.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem még 2018-ban készített egy tanulmányt arról, mennyire megbízhatók az arcfelismerő algoritmusok. Kiderült, a már elérhető szoftverek egy fekete nő azonosításakor 34,7 százalékban hibát vétettek, vagyis lényegében minden harmadik embert negatív megkülönböztetés érhet miatta.

Fontos adalék, hogy a bostoni tiltás a szövetségi hatóságként működő FBI-ra nem vonatkozik, így ők továbbra is alkalmazhatják a technológiát a városban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!