szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A YouTube nem titkolt szándéka, hogy Short nevű újdonságával a TikTok helyére lépjen, vagy legalábbis kiharapjon egy jókora falatot a népszerű rövid videók piacából.

Miközben a kínai ByteDance megpróbál úgy manőverezni, hogy a TikTok ott tudjon maradni az amerikai piacon anélkül, hogy egy az egyben tovább kellene adnia az amerikai üzletágon, az Instagramba nemrég bekerült az új, Reels nevű funkció, ami nem titkoltan a TikTok helyét szeretné átvenni, és úgy tűnik, a hosszabb videók terén piacvezető YouTube is szeretné megvetni a lábát a tiktokos műfajban.

Még áprilisban lehetett először hallani arról, hogy a YouTube Shorts néven egy új alkalmazás fejlesztésén dolgozik, amivel rövid, 15 másodperces videókat lehetne rögzíteni, szerkeszteni és persze közzétenni. Most kiderült, az értesülés csak félig volt helyes: bár valóban jön a Shorts, az nem egy külön app, csupán a YouTube egy újabb eszközkészlete lesz a videózáshoz.

A fejlesztéssel valóban 15 másodperces videókat lehet rögzíteni mobillal. A szerkesztőjével több felvételt gyúrhatunk egybe, adhatunk hozzá zenét és beállíthatjuk a lejátszás sebességét is. A felvételt időzíthetjük, így nincs arra szükség, hogy a mobil a kezünkben legyen.

A Shorts első körben az indiai piacon jelenik majd meg – ott már betiltották a TikTokot –, és csak az androidos eszközökön lesz elérhető. Az ígeret szerint később iPhone-ra és iPadre is megérkezik majd, és más országokban is elérhetővé teszik az újdonságot.

A rövid videóknak a kezdőoldalon is helyet ad majd a YouTube – ezzel is népszerűsítve a szolgáltatását –, ezeket pedig a TikTok megoldásához hasonló módon lefelé is lehet majd görgetni, hogy egymás után láthassuk a tartalmakat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alföldi Róbert: Semmi meglepő nincs abban, amit Vidnyánszky Attila csinál

Alföldi Róbert: Semmi meglepő nincs abban, amit Vidnyánszky Attila csinál

Annyira nem aggódik a kormány, hogy 185 milliárdot csoportosított át a Gazdaságvédelmi alapból

Annyira nem aggódik a kormány, hogy 185 milliárdot csoportosított át a Gazdaságvédelmi alapból

Vidéki városokban lendülhet be még jobban a járvány

Vidéki városokban lendülhet be még jobban a járvány