szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Instagram fejlesztői régóta dolgoztak már azon a funkción, melyet finoman szólva is az egyre komolyabb konkurenciává előlépő TikTok ihletett. A Reels végre széles körben is elérhetővé vált – az időzítés aligha véletlen.

Az Instagram még 2019-ben ismertette a Reels nevű fejlesztését – a rövid videók készítésére alkalmas funkciót először Brazíliában kezdték el tesztelni, majd június közepén bejelentették: a francia és a német felhasználók is kipróbálhatják.

Alapvetően az, hogy egy szolgáltatás lemásolja egy másik funkcióit, nem ritkaság. A Reels jelenléte azonban akkor kezdett el igazán izgalmassá válni, amikor nyilvánvalóvá vált: az Egyesült Államok be akarja tiltani a TikTokot. Ennek eredményeként július közepén be is jelentette az Instagram, hogy heteken belül érkezhet a saját TikTokja.

©

Az Instagram bejelentette: 50 országban, köztük az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Japánban és Ausztráliában is elérhetővé teszik a felhasználók számára a Reels nevű funkciót.

A legfeljebb 15 másodperces bejegyzéseket ugyanúgy lehet létrehozni, ahogy azt az instagramos sztoriknál már megszokhattuk, ám a szerkesztői eszközök jóval kifinomultabbak lettek: nemcsak zenéket adhatnak hozzá a felhasználók a klipekhez, de le is lassíthatják, vagy felgyorsíthatják azokat, így téve hasonlóvá a végeredményt, mint amit a kínai alkalmazásban megszokhattunk.

A másik nagy különbség a sztorikhoz képest a megosztásban rejlik. A Reels segítségével gyártott klipeket egy külön fül alatt találhatják majd meg a felhasználók a Felfedezés menüpont alatt, de akár a saját hírfolyamukba is kitehetik azt.

Hogy mennyire fog beválni a felhasználóknak az újdonság, azt egyelőre nem tudni, ahogy azt sem, átpártolnak-e az amerikai júzerek az Instagram újdonságához azok után, hogy Donald Trumpék be akarják tiltani a konkurenciát. És persze az sem tisztázott, mi lesz akkor, ha a Microsoft felvásárolja a TikTok amerikai részlegét, hiszen ebben az esetben mégsem tiltják majd be azt a tengerentúlon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napsütés helyett szélre és záporesőre készüljön a hétvégén

Napsütés helyett szélre és záporesőre készüljön a hétvégén

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Ifj. Knézy Jenő lesz a győri önkormányzati médiacég vezetője

Ifj. Knézy Jenő lesz a győri önkormányzati médiacég vezetője