szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai kormányzat által is megbízhatónak ítélt, USA-béli felhőbe költözhet a kínai TikTok szolgáltatás, vagy legalábbis egy része. A Microsoft ajánlatát elutasították, a technológiát lapértesülés szerint az Oracle biztosítja majd.

A TikTok videómegosztót birtokló ByteDance elutasította a Microsoft vételi ajánlatát a szolgáltatás amerikai üzemeltetésére. Ez már biztos, a hírt maga a Microsoft tette közzé magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjel.

Ami nem hivatalos: a ByteDance a sok érdeklődő közül végül a szó klasszikus értelmében senkinek nem értékesíti a TikTok USA-béli ágát, de annak érdekében, hogy tovább működhessen az Egyesült Államokban, valamiféle eladásáshoz hasonló megállapodást kötött az Oracle szoftvervállalattal – így tudja a The Wall Street Journal.

A lap megbízható technológiai partnerként ("trusted tech partner") hivatkozik az elsősorban üzleti szoftvereket kínáló vállalatra. Részletek majd a hivatalos közlésből derülhetnek ki; most azt lehet valószínűsíteni, hogy a TikTok amerikai felhasználóinak adatai az Oracle felhőszolgáltatásába (szervereire) kerülnek, és ott, az Egyesült Államok határain belül fogja őket kezelni a kínai vállalat. Hogy ez üzletileg miként valósul meg úgy, hogy a kínaiak is belemenjenek és az amerikai kormánynak is megfeleljen, az egyelőre nem világos. Az sem, hogy dollárban mérve mekkora üzletről van szó.

Donald Trump augusztus elején 45 napos határidőt adott a ByteDance-nek arra, hogy ha nem akarja, hogy a TikTokot betiltsa az USA-ban, akkor egy amerikai cégnek tegye lehetővé (adja el) a szolgáltatás helybéli üzemeltetését. Az amerikai elnök ezt a határidőt később 90 napra változtatta. Az azóta eltelt időben a TikTok amerikai érdekeltségéért a Microsofta Twittera Walmart üzletlánc, illetve egy viszonylag ismeretlen konkurens, a Triller is bejelentkezett.

Ha máskor is az elsők közt szeretne értesülni a friss hírekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: A Nintendo találta ki a koronavírust, hogy Bill Gates árulhassa az iPhone-t?

Duma Aktuál: A Nintendo találta ki a koronavírust, hogy Bill Gates árulhassa az iPhone-t?

Szeretettel Erdélyből: "Járványfesztiválok" a kultúrára éhezőknek

Szeretettel Erdélyből: "Járványfesztiválok" a kultúrára éhezőknek

Tévedett a labor, mégsem koronavírusos az óbudai óvodás

Tévedett a labor, mégsem koronavírusos az óbudai óvodás