szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A munkát egyfajta büntetésként kapták a helyiek, akik megtagadták az arcmaszk viselését. Pedig a járvány miatt ott is hordani kellene.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Nemcsak a temetkezési vállalat munkatársai, hanem maszkellenesek is ássák a sírokat Indonézia egyik tartományában, ahova a koronavírusban elhunytakat helyezik – írta a Jakarta Post. A lap szerint Kelet-Jáva tartományban sok olyan ember él, aki nem hisz az arcmaszk hatékonyságában, ezért nem hordja azt. Őket azzal büntetik, hogy sírokat ásatnak velük a koronavírus halálos áldozatainak.

A járvány sújtotta szigetországban július óta szankcionálják azokat, akik többszöri kérés után sem vesznek fel arcmaszkot. Az egyik büntetés a már említett sírásás, amit kötelező közösségi munkaként jellemez az indonéz hatóság, a másik pénzbírság. A munkások nem érintkeznek a járványban elhunytak testével, csak a sír ásásában segédkeznek.

A kutatók többször bizonyították már, hogy az arcmaszk igenis képes megvédeni az embert a vírusoktól. Ez azonban csak akkor működik, ha a maszkot rendesen hordja valaki. Vagyis úgy, hogy az orrát és a száját is eltakarja.

[Ebből a magyar nyelvű ábrából azonnal megérti, hol mennyit kockáztat maszk nélkül]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha adóbehajtásról van szó, kiemelkedően sikeres a magyar állam

Ha adóbehajtásról van szó, kiemelkedően sikeres a magyar állam

Raktárt építenek a lélegeztetőgépeknek, 2,5 milliárdot ad rá a kormány

Raktárt építenek a lélegeztetőgépeknek, 2,5 milliárdot ad rá a kormány

Heten álltak oda átadni a szentendrei bicikliutat

Heten álltak oda átadni a szentendrei bicikliutat