szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csendesebb és hangosabb beszélgetéssel is terjeszthető a koronavírus, ám ha valaki maszkot hord, és jól szellőző területen tartózkodik, a kockázat nagyban csökkenthető – ez derül ki abból az ábrából, amelyet a Synlab akkreditált magánlabor szakmai vezetője tett közzé a Facebookon.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A tudósok többször bizonyították, hogy a helyesen hordott arcmaszkkal igenis elkerülhető, hogy valakit megfertőzzön a koronavírus. Kockázat ugyanakkor így is van, különösen akkor, ha tünetmentes fertőzött közelében tartózkodunk, ám nem mindegy, hogy ezt egy jól szellőző, nyitott területen, vagy zárt térben tesszük. Ez utóbbiakról írt a Facebookján Latkóczy Krisztina, a Synlab mikrobiológiai diagnosztikai igazgatója.

A magyar nyelvű ábra adatai a BMJ brit orvosi szakfolyóiratban közzétett tanulmányból származnak. Ránézve megállapítható, hogy a rövid idejű kontaktus nem jelent különösebb kockázatot, ha az illető egy nem zsúfolt, és jól szellőző területen tartózkodik, illetve (az orrát és a száját is eltakaró) maszkot visel.

Azonban zsúfoltság, illetve rossz szellőzés esetén már maszkviseléssel együtt is közepes kockázatnak lesz kitéve az egyén, ha tünetmentes vírushordozó közelébe kerül, és például beszélget vele.

©

Hosszabb ideig tartó kontaktusnál természetesen még nagyobb a veszély: ez esetben már egy jól szellőző, nem zsúfolt terület is közepes kockázatúnak minősül. Egy zsúfolt, és alig szellőző helyszín pedig magasnak.

[Egy tudományos elmélet szerint az arcmaszk viselése még koronavírus-immunitáshoz is vezethet]

"Nagyon egyszerűen le lehetne csökkenteni a fertőzések átadásának hatalmas részét: minden zárt térben mindenki felveszi a maszkot. Nem csak ott, ahol kötelező, hanem a munkahelyeken, iskolákban, mindenhol” – írta Latkóczy Krisztina.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fontos győzelmet arattak az Airbnb megregulázását szorgalmazók az Európai Bíróságon

Fontos győzelmet arattak az Airbnb megregulázását szorgalmazók az Európai Bíróságon

Szalai Ádám miatt sztrájkba léptek a Mainz focistái

Szalai Ádám miatt sztrájkba léptek a Mainz focistái

Vidéki városokban lendülhet be még jobban a járvány

Vidéki városokban lendülhet be még jobban a járvány