szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jupiter Nagy Vörös Foltján kívül még két érdekesség van azon a fotón, amelyet a Hubble készített augusztusban a gázóriásról.

A viharairól is ismerhető Jupiter a Naprendszer egyik legkülönlegesebb bolygója, melyről már régóta tudjuk, hogy a rajta megfigyelhető Nagy Vörös Folt egy tartós, kiterjedt viharrendszer. Ez a NASA szerint folyamatosan zsugorodik, de ahhoz még mindig elég hatalmas, hogy az egész Földet elnyelné. A jelenség most egy új fotó miatt került ismét előtérbe.

©

A felvételt a Hubble készítette még augusztus végén, de a szakemberek által végzett szerkesztői munkának csak mostanában lett vége. A felvétel azért is hangsúlyos, mert egy új viharsáv látható rajta: a planéta felső/középső részénél egy világosabb, fehér színű hullámzás figyelhető meg, mely nagyjából

563 kilométer/órás sebességgel száguld végig a Jupiteren.

A vihar idén augusztus 18-án alakult ki, azóta pedig két másikat is azonosítottak a NASA kutatói.

A szakértők szerint a Jupiternek ezen a részén gyakorta robbannak ki látványos örvények, de a mostani valószínűleg tovább fog tartani, mivel strukturáltabb, erőteljesebb. A kép hátterében, a bolygó mellett a Jupiter Európa nevű holdját lehet megfigyelni, amely a planéta negyedik legnagyobb ilyen égiteste, kinézetre pedig a Merkúrra hasonlít. A körülmények igen fagyosak rajta, a felszínén –160 Celsius-fok van.

A kép másik érdekességét a Nagy Vörös Folt alatti, a szakértők által csak Oval BA-nak nevezett paca jelenti, amely még mindig cseperedik: korábban egy halvány rész volt csak látható belőle, napjainkban viszont sokkal jobban kivehető az árnyalata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Magyar fejlesztésű műszer is repül a Jupiterhez 2022-ben

Két tápegységet is fejlesztett a Wigner Fizikai Kutatóközpont Űrtechnikai Kutatócsoportja ahhoz a plazmafizikai műszeregyütteshez, amelynek első repülőpéldányának integrálása augusztus elején kezdődött a Berni Egyetemen.

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban