szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azonnali frissítést adtak ki a Windows Serverekhez, miután a biztonsági résen keresztül úgy juthatnak be a hackerek a rendszerbe, hogy még csak felhasználói adatokat sem kell lopniuk hozzá.

Alig két hónappal az amerikai elnökválasztás előtt nem túl jó előjel, hogy az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma, a Department of Homeland Security egy igen súlyos biztonsági résre hívta fel a figyelmet. A minisztérium kiberbiztonsági részlege arra szólította fel az állami szerveket, hogy azonnal telepítsenek egy, a Windows Serverhez kiadott javítást – írta meg a TechCrunch.

A Secura nevű kiberbiztonsági cég által csak Zerologon néven emlegetett sérülékenységet a hiba súlyossági fokát mutató 10-es skálán a legmagasabb, 10-esre értékelték. A problémát a rendszer Netlogon Remote Protocol részében azonosították, amely lehetővé teszi a támadók számára, hogy a sebezhető hálózaton az összes számítógép felett átvegyék az irányítást.

A hackereknek ráadásul ehhez nem is kell semmilyen belépési kódot ellopniuk, elég csak az, ha a hálózathoz csatlakoztatott, sérülékeny eszközön keresztül bejutnak a rendszerbe.

A szakemberek szerint a hiba a Windows Server 2008 R2, illetve az ennél frissebb rendszerekben található meg, vagyis érinti a Windows 10-re épülő Windows Servert is. A Secura szerint ezt ráadásul nem is nehéz kihasználni, a gyakorlatban nagyjából 3 másodperc alatt megvan a dolog. Az USA belbiztonsági minisztériuma szerint a sebezhetőségre kiadott javítást legkésőbb szeptember 21-ig, vagyis a mai napig telepíteniük kell az érintetteknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így állta ki első nagy próbatételét az új magyar demokrácia – 30 éve tört ki a taxisblokád

Így állta ki első nagy próbatételét az új magyar demokrácia – 30 éve tört ki a taxisblokád

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét