szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az AR-12 nevű szer az olyan vírusok ellen már működik, mint a zika, a mumpsz és a kanyaró. Amerikai kutatók most a koronavírus ellen is bevetnék.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Egy csapat amerikai tudós felfedezte, hogy az AR-12 nevű kísérleti gyógyszer (amelyet többek közt rák ellen, illetve más vírusok ellen is használnak) képes meggátolni, hogy a SARS-CoV-2 vírus megfertőzze a sejteket – írták a Medical Express orvostudományi portálon. A kísérletet egy Paul Dent nevű tudós vezetésével végezték a virginai Commonwealth University (VCU) Massey Cancer Centerben (rákkutató laboratóriumban).

Az AR-12 ígéretes gyógyszer a kutatók szerint, a korábbi teszteken pedig olyan vírusok ellen is hatásosnak bizonyult, mint a zika, a mumpsz, a kanyaró, a rubeola és az influenza. A szer különlegessége abban rejlik, hogy gátolja a kórokozók azon részét, amelyek a vírus alakjának megtartásához szükségesek. Ez azért hangsúlyos, mert ha vírus "teste" megváltozik, úgy elméletben szaporodni sem képes, illetve a fertőzőképessége is elvész.

Az AR-12-vel más betegségek esetében már végeztek klinikai vizsgálatokat, ezek pedig jó eredménnyel zárultak. A gyógyszert szájon át alkalmaznák, míg a koronavírus ellen eddig bevetett, elsősorban kísérleti terápiákat most még infúzió segítségével juttatják a páciens szervezetébe. A kutatók azt remélik, hogy az első eredmények alapján hamarosan ehhez a kísérlethez is toborozhatják majd az önkénteseket. Erre egyébként már 2021-ben esélyt látnak, de ez persze még változhat.

A tudósok mindeközben egyeztetésbe kezdtek az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hivatallal (FDA), illetve tárgyalások folynak helyi gyógyszeripari cégekkel, hogy a majdani tesztekhez elegendő AR-12 álljon rendelkezésre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cihanouszkaját és három külügyminisztert is karanténba küldött egy fertőzött szlovén politikus

Cihanouszkaját és három külügyminisztert is karanténba küldött egy fertőzött szlovén politikus

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség