szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy maréknyi kutató érdekes elmélettel állt elő az úgynevezett utazási betegségek tüneteinek – pl. szédülés, hányinger – kezelésére, és a gyakorlati próbálkozásaik első eredményei is biztatók.

Az utazási betegségek kortól függetlenül mindenkinél jelentkezhetnek. Tipikus tünetei közé tartozik a rossz közérzet, a hányinger, a szédülés és a kábultság. E problémákat leggyakrabban a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés közötti ellentétek okozzák, és számtalan helyzetben, például autóban, de akár egy álló hajón is jelentkezhetnek.

Tudományos várakozások szerint a jövőben, az önvezető technológia elterjedésével csak még nehezebbé válik az utazási betegségek elkerülése, ezért már most, napjainkban is azon dolgoznak, hogyan szüntethetnék meg azokat. Az egyik lehetséges terápia az emberi agy “tornáztatása” (tudományosan megfogalmazva, a vizuospaciális készségek javítása) lehet.

Az IFLScience írja, hogy Warwick Egyetem néhány tudósa elő is állt egy módszerrel, melynek lényege különféle térbeli feladatok megoldása. Ilyen például a papírhajtogatás is. A kutatók 42 önkéntest toboroztak kísérletükhöz, akiket egészen addig autóztattak (rendes, igazi járműben és szimulátorban is), míg a résztvevőknek hányingerük nem lett. A pácienseket ezután két hét “pihenőre” küldték, miközben agyukat – a már említett feladatok elvégzésével – tovább dolgoztatták. Az önkénteseknek napi szinten 15 percet kellett foglalkozniuk ezekkel.

A kéthetes képzési időszak végén a kutatók meglepve tapasztalták, hogy a páciensek vizuospaciális képességei átlagosan 40 százalékkal javultak, miközben a mozgásbetegség 51 százalékos csökkenését, enyhülését is tapasztalták. A tanulmány szerzői egyelőre nem igazán értik, pontosan hogyan függ össze a két tényező. A tudósok most annak igyekeznek utánajárni, hogy a trükk a tengeren való közlekedés esetén is alkalmazható-e. Illetve nagyobb mintán végzett vizsgálatokra is szükség lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait

Tíz százalékkal magasabb minimálbért szeretne a legnagyobb magyar szakszervezet

Tíz százalékkal magasabb minimálbért szeretne a legnagyobb magyar szakszervezet

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll