szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Biztonságosabbá teszi majd mindennapjainkat, ha sikerül kifejleszteni egy valóban hatékony koronavírus-vakcinát. De a tudomány jelenlegi állása szerint jó esély van rá, hogy az életünk jó darabig nem lesz olyan egyszerű, mint korábban volt.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Nem biztos, hogy könnyen visszahelyezhető a normál kerékvágásba a koronavírus-járvány által megbolygatott életünk, erről ír a Salon amerikai híroldal, amely a jelenlegi legígéretesebb vakcinakutatásokat veszi számba. A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis a legígéretesebb oltások is csak 3–12 hónapos védettséget ígérnek.

Az újság idézi a Nature Medicine című orvosi szaklapban minap közölt tanulmányt is, amely szerint négy, korábbi koronavírus-félét vizsgáló kutatás adatai alapján úgy tűnik, hogy aki megfertőződik a koronavírussal, és azáltal szerez védettséget, annál is csak 12 hónapon át tart az immunitás.

További probléma, hogy jelenleg úgy tűnik, a koronavírus-vakcinához csak a gazdagabbak országok juthatnak először.

A Kaliforniai Egyetem San Franciscói kampuszán fertőző betegségekkel foglalkozó Charles Chiu úgy nyilatkozott a Salonnak: még nem kimondott tény, hogy a koronavírus elleni immunvédelem nem szerezhető meg örökre, csak egy nagyon rövid időre, de a most rendelkezésre álló adatok nagyon ebbe az irányba mutatnak. A kutató szerint a koronavírus-vakcina szezonális lehet. (Ilyen például az influenza elleni védőoltás is.)

Chiu szerint ha valóban csak átmeneti immunitást biztosítható, az megnehezíti a nyájimmunitás kialakulását is.

Ha értesülni szeretne az oltással kapcsolatos fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Minden uniós vakcinakutatásban részt vesz Magyarország

Minden uniós vakcinakutatásban részt vesz Magyarország

Két éve gyakornok volt, most genfi konzul lett egy KDNP-s képviselő lánya

Két éve gyakornok volt, most genfi konzul lett egy KDNP-s képviselő lánya