szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bill Gates figyelmeztetett rá, most tényleg megtörténik: a gazdagabb nemzetek kis csoportja befoglalta a gyártás előtt álló koronavírusoltás-készletek zömét.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Komoly problémát jelenthet a jövőben, hogy a hatékonynak tűnő koronavírus-oltásokat elsősorban a gazdagabb államoknak értékesítik a vakcinagyártók, és közülük is azoknak, amelyek a legjobb ajánlatot kínálják az oltóanyagért. Ezzel viszont az oltások darabára is emelkedhet – közölte az Airfinity tudományos elemzőcég által összegyűjtött adatokra hivatkozva az Oxfam jótékonysági ernyőszervezet.

Az elemzés szerint a világ össznépességének mindössze 13 százalékát magukban foglaló (gazdagabb) államok adták le a rendelést az ígéretes, már befoglalható vakcinák készleteinek 51 százalékára.

Az oltóanyagok még nem készültek el, a legtöbbjük most tart az utolsó, klinikai kipróbálási fázisban.)

Az, hogy a vakcinákat már a piacra kerülésük előtt felvásárolják, azért is gond, mert az oltóanyaggyártók csak meghatározott mennyiséget képesek előállítani. Vagyis: hiába lesz kész egyszer egy oltás, ha a legtehetősebb nemzetállamok idő előtt lecsapnak rájuk, sokaknak megint hónapokat kell majd várniuk, mire hozzájuthatnak a sajátjukhoz.

Így pedig nagyon valószínű, hogy a világ népességének közel kétharmada (61%) csak 2022-ben jut majd hozzá egyetlen oltóanyaghoz

– figyelmeztet az Oxfam.

Az öt vakcinajelölt egyikét a Moderna, a másikat az AstraZeneca állítja elő, de utóbbi azt ígérte: a kapacitása bizonyos részét eleve a fejlődő államok számára ajánlja fel. A Moderna nem tervez ilyesmit, holott ezt a céget is az adófizetők pénzéből támogatták, hogy el tudja készíteni a koronavírus elleni oltást.

A vakcinák idő előtti felvásárlásának veszélye miatt a Microsoft társalapítója, Bill Gates is figyelmeztetett: szerinte nem szabad hagyni, hogy néhány állam kisajátítsa az első készleteket, mert az még több elhunythoz vezethet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
540 milliárd forintot nem tudott tavaly behajtani a NAV

540 milliárd forintot nem tudott tavaly behajtani a NAV

Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes

Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes

Hatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben a hosszú hétvégén

Hatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben a hosszú hétvégén