szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia Emmanuelle Charpentier, valamint az amerikai Jennifer A. Doudna kapta a kémiai Nobel-díjat.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia ezen a héten teszi közzé azoknak a kutatóknak a névsorát, akik kiemelkedő munkájukkal kiérdemelték az idei Nobel-díjat. Hétfőn a fiziológiai és orvostudományi, kedden pedig a fizikai Nobel-díj nyerteseinek neveit hozták nyilvánosságra. Előbbiek a hepatitis C-vírus felfedezéséért, utóbbiak a fekete lyukak és a Tejútrendszer sötét titkaiért kapták meg a tudományos világ legrangosabb elismerését.

Szerdán a kémiai Nobel-díj következett, melyet a testület döntése értelmében két tudós megosztva kapta meg: a francia Emmanuelle Charpentier és az amerikai Jennifer A. Doudna kapta meg a génszerkesztés módszerének kifejlesztéséért.

©

A két tudós fedezte fel azt a CRISPR/Cas9 genetikai ollót, ami lehetővé teszi, hogy nagy pontossággal szerkeszék az állatok, növények és mikroorganizmusok DNS-ét. Az indoklás szerint ez

forradalmi változsát hozhat az élettudományok terén, a rákos megbetegedések újfajta terápiáját hozza el, és lehetővé teszi, hogy egyszer az örökletes betegségeket is meggyógyíthassuk.

A gének módosítása korábban rendkívül hosszú és bonyolult munka volt, a kifjelesztett genetikai ollónak köszönhetően azonban néhány hét alatt végrehajtható feladattá vált.

Egy nemzetközi szakértőkből álló testület szeptember elején kiadott összefoglaló jelentése szerint attól még messze vagyunk, hogy a módszert biztonsággal használhassuk babák világra hozásához. Idővel megváltást is hozhat az emberi génszerkesztés, de Pandóra szelencéjét nyitogatjuk vele.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut