szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Három kutató munkáját ismerte el a Svéd Királyi Tudományos Akadémia a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal.

Az idei évben október 5. és 12. között jelenti be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, hogy kik kapják 2020-ban a Nobel-díjakat. Elsőként ma az orvosi-élettani kategóriában hirdettek nyertest Stockholmban.

A döntés értelmében Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice megosztva kapták a 2020-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat a hepatitis C-vírus felfedezéséért. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint a három tudós munkája döntő mértékben járul hozzá egy olyan vírus visszaszorításához, amely májrákot és májzsugort is okozhat.

©

A hepatitis A- és B-vírusok felfedezése után ez azért komoly előrelépés, mert volt olyan, a hepatitisre jellemző tünetegyüttes, amit a két ismert vírustörzzsel nem tudtak összefüggésbe hozni. A hepatitis C-vírus felfedezése feltárta az eddig ismeretlen esetek valódi okát, ezzel pedig lehetővé tette a vérvizsgálatokat, valamint új gyógyszerek készítését. Ezek a kutatók szerint több millió életet menthetnek meg.

©

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (342,2 millió forintos összegen) osztoznak, az összeget egyenlő arányban osztják szét köztük. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal azonban jóval szerényebb körülmények között.

©

A fizikai Nobel-díj nyertesét október 6-án, a kémiaiét október 7-én, az irodalmiét október 8-án, a béke Nobel-díjét pedig október 9-én jelentik majd be. A közgazdasági Nobel-emlékdíj idei díjazottját október 12-én árulja majd el a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufával kínozza egy ismeretlen a kutyákat Pécelen

Kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufával kínozza egy ismeretlen a kutyákat Pécelen