szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Royal Navy által nemrég bemutatott szerkezettel még egy mozgásban lévő hajót is könnyű becserkészni.

A brit haditengerészet (Royal Navy) olyan felszerelést vizsgál immár a gyakorlatban is, amely a viselőjét a magasba emeli, sőt komolyabb manőverekre is képessé válik általa. Az eszköz egy különleges jetpack (hátirakéta), melyet kifejezetten a mozgásban lévő hajók megfékezésére terveztek.

A jetpack hatótávolsága ugyan nem ismert, de első ránézésre már most remekül működik: az egyik gyakorlatnál a pilóta egy csónakról szállt át vele egy másik járműre, amely szintén haladt. Majd ugyanezt visszafelé is elvégezte. Az is jól látszik, hogy a tengerészetnek nem egy ilyen eszköze van.

Az amerikai haditengerészet is vizsgálja egy különleges hátirakéta hasznosságát. Az a fejlesztés pedig kimondottan gyors: állítólag 200 kilométer/h-val képes reptetni az embert, de azt nem tudni, hol tart a munka, illetve pontosan mire tervezik majd felhasználni.

A hátirakéták iránti érdeklődés főleg az utóbbi években nőtt meg, és nem csak a hadsereg lát benne fantáziát: amatőr feltalálók is szívesen készítenek ilyen eszközöket. A Los Angeles-i reptér közelében például két ilyen próbálkozásra is sor került, de egyelőre az FBI sem tudja, hogy ki repkedett 1800 méteres magasságban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén