szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatta a Canon azt a 250 megapixeles kameraszenzort, amely úgy képes több száz méterre ellátni, hogy ha jókorát belenagyítunk a képbe, még mindig igen éles marad a felbontás.

A különböző nyomozós filmekből és sorozatokból, de főleg a jövőben játszódó mozikból már jól ismert jelenet, hogy a főszereplők egy monitor előtt állva elemeznek egy fotó/videófevételt. Ilyenkor általában a kép egy bizonyos részletén fedezik fel az általuk feltett kérdésre a választ, ami aztán a végső megoldáshoz is elvezeti őket. Közös pont, hogy a képbe úgy nagyítanak bele újra és újra, hogy az közben nem veszít a minőségéből.

Bár már eddig is készültek olyan nagy felbontású fényképek, amelyekbe belenagyítva egészen közel hozhattunk magunkhoz egy távoli pontot, ezeket eddig mindig több fotóból szerkesztették össze. A Canon viszont egy olyan szenzorral állt elő, amivel lehetővé válik az extrém zoomolás.

©

A LI8020SA kódnévvel ellátott egység egy 250 megapixeles CMOS szenzort takar, és a tervek szerint a következő hónapokban-években több készülékbe is beszerelik majd. A tervek szerint első körben ipari és biztonsági megfigyelési célokra lesz használható. Utóbbi úgy értendő, hogy térfigyelő kamerákba pakolják majd bele, így könnyebben azonosíthatók lesznek például a rendőrök elől bujkáló bűnözők.

A viszonylag méretes, 29,35 mm x 18,88 mm-es APH-S lapka 19568 x 12588 pixelt képes rögzíteni. A maximális felbontáson 5 képkockát rögzít másodpercenként, de FullHD esetében simán megy a 60 fps is.

[Megépítették a világ legnagyobb felbontású fényképezőgépét]

A Canon az érzékelőhöz készített egy Region of Interest nevű funkciót is, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó a teljes képből kiválasszon egy részt, amit 8K-s felbontásban rögzít a kamera. Ebben az esetben 24 fps a felvételi sebesség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására