szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Stanford Egyetem mérnökei hat hónap leforgása alatt, 189, egyenként 16 megapixeles szenzorból építették fel a hatalmas kamerát, amivel a világűrt tanulmányozzák majd.

Annak ellenére, hogy a fényképezőgépeknél nem a megapixel az eszköz képességeit mutató legfontosabb paraméter, a legtöbben ezt az értéket figyelik. A "versenybe" most az amerikai Stanford Egyetem kutatói is beszálltak, méghozzá egy igen impozáns fejlesztéssel.

A szakemberek elkészítették a világ legnagyobb digitális fényképezőgépét, amivel képesek 3200 megapixeles fotókat készíteni. Az eszközt az egyetem Chilében felépített Large Synoptic Survey Telescope (LSST) nevű távcsövére szerelték fel, ami a jövőben a sötét anyagot és a sötét energiát tanulmányozza majd.

Az általuk fejlesztett kamerával készített fotók olyan nagyok, hogy egyetlen kép teljes megjelenítéséhez 378 darab 4K-s televízióra lenne szükség. A felbontásuk akkora, hogy még azt a golflabdát is tisztán láthatjuk rajta, ami a kamerától mintegy 24 kilométeres távolságban helyeztek el. A szenzorok olyan tárgyakat is képesek észlelni, amelyek 100 milliószor halványabbak annál, mint amit az emberi szem észlel.

Mindez a teljesítmény annak a 189, egyenként 16 megapixeles szenzornak köszönhető, amit egyetlen rendszerbe kötöttek össze. A munkálatok hat hónapig tartottak, a szenzorok elhelyezése 63 millió dollárba került. Ezek együttesen képesek elkészíteni a 3,2 milliárd pixelből álló fotókat.

Ennél ugyan készültek már korábban is nagyobb felbontású képek, ám azokat több fényképből szerkesztették össze.

Az első teszteket már el is végezték, és a jelek szerint rendben működik az egység. A kamera komplett elkészítéséhez azonban kell majd még néhány hónap, így a tervek szerint a végső teszteket 2021 közepén végezhetik majd el rajta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas ügynökös lebukással búcsúzott az NDK parlamentje – 1990. szeptember 28.

Hatalmas ügynökös lebukással búcsúzott az NDK parlamentje – 1990. szeptember 28.

Teljesen szétverték az autót a monori fiatalok, majd szelfiztek a tetején

Teljesen szétverték az autót a monori fiatalok, majd szelfiztek a tetején

Csillag István: A Medgyessy-kormány a Fidesz programjainak a zsákjában futott

Csillag István: A Medgyessy-kormány a Fidesz programjainak a zsákjában futott