szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nemrég elkészült jelentés szerint a Google – több más technológiai óriás mellett – erőből nyomta le a konkurenciát.

Monopóliumellenes keresetet nyújtott be a Google ellen az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma az ország 11 államával közösen – értesült a Reuters. Az indoklás szerint a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével, hogy így törje le a konkurenciát.

A kereset szerint a vállalat az internetes kereső, valamint az online hirdetések piacán igyekezett minimálisra szűkíteni a konkurencia mozgásterét. A Google egyelőre nem reagált a vádakra.

A Reuters szerint az ügynek politikai háttere is lehet, mivel Donald Trump amerikai elnök korábban azt ígérte, hogy számonkérik a nagyvállalatokat, amiért szerinte elnémítják a konzervatív hangokat. Erre utal, hogy a keresetet az elnökválasztási kampány hajrájában indítják el.

A perre nem sokkal azután kerülhet sor, hogy az amerikai képviselőház több mint egy éven át tartó vizsgálata arra jutott: a világ négy legnagyobb technológiai vállalata piaci erőfölényével visszaélve megfojtja maga körül a konkurenciát. Az általuk kiadott 449 oldalas jelentésben azt szorgalmazták: darabolják fel a vállalatokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum