szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre nagy a titkolózás, de az űrügynökség állítja: a felfedezés nagy hatással lesz a jövőbeni, emberes űrmissziókra is.

Frissítés: a NASA vízmolekulákat és úgynevezett hidegcsapdákat talált a Holdon a repülőgépről üzemelő obszervatóriuma segítségével.

Korábban írtuk:

Talált valamit a Holdon, vagy a Holddal kapcsolatban a NASA, a felfedezést pedig egy nagyszabású online konferencia keretében tárják a világ elé – közölte az űrügynökség. Az eseményt október 26-án, vagyis ma rendezik. A bejelentésre magyar idő szerint 17 óra tájékán kerülhet sor.

A NASA nem közölte, miről van szó pontosan, de annyit elárultak, hogy a bejelentés tárgya nagyban hozzájárul a Hold még alaposabb megismeréséhez, és kötődik a jövőbeni, emberes űrmissziókhoz is. A NASA-nak ugyanis eltökélt szándéka visszajutni égi kísérőnkre, ahol az elkövetkező években számtalan dolgot tervez. Például előkészíti a terepet a majdani Mars-utazáshoz is.

A bejelentés tárgyát a NASA repülőgépre telepített obszervatóriuma, a SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) fedezte fel, legalábbis ezt a nevet ismételgeti a hivatalos kommünikében az űrügynökség. A berendezés 2010. május 26-a óta van szolgálatban, és már a tesztelés során is szállított komoly felfedezéseket. A teleszkóp fő előnye, hogy pont abban a tartományban kémlel, amelyre a felszíni távcsövek nem képesek: infravörösben látja az univerzumot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást