szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Columbia Egyetem tudósai szeretnék megkezdeni az általuk fejlesztett szer klinikai tesztelését, hogy kiderüljön, mennyire képes hatékonyan megvédeni az orrspray az embert a koronavírus-fertőzéstől. Eddig ígéretes.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az amerikai kutatók egy olyan orrspray-t fejlesztettek ki, amely képes lehet meggátolni, hogy bejusson a szervezetbe a koronavírus. A megoldásukat első körben görényeken tesztelték le, és ott hatásosnak bizonyult, sőt, már az emberi tüdő 3D-s modelljénél is hasonló eredményre jutottak.

[Tiszta pszichológia: kiderítették, kiknek a legnehezebb elviselniük a járvány miatti bezártságot]

A megoldás legfontosabb eleme az úgynevezett lipopeptid – a lipidek és a peptidek elegye –, ami megakadályozza a koronavírust abban, hogy hozzákapcsolódjon a célsejt membránjához. Az anyag a folyamathoz szükséges kulcsfehérjét blokkolja. (Hasonló elven működik a francia Vitribio által megalkotott orrspray is.)

A tudósok szerint az orrspray azonnal kifejti a hatását, 24 órán át hat, és nem igényel hűtést.

Az orrspray jó megoldás lehet azokon a területeken, ahová nem, vagy csak nehezen jut el a vakcina, emellett pedig kiegészítő védelemnek is szánják a szakemberek.

Az állatkísérletek után embereken próbálják majd ki a szert, a tudósok jelenleg ennek a folyamatnak a beindításán dolgoznak.

Nemrég egy magyar szabadalom is elkészült, ami segíthet a koronavírus szövődményeinek gyógyításában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!